Tool: Tilburg Frailty Indicator - vragenlijst voor kwetsbare ouderen

Tool: Tilburg Frailty Indicator - vragenlijst voor kwetsbare ouderen

Hoe kwetsbaar is jouw cliënt? De Tilburg Frailty Indicator is een praktische vragenlijst over kwetsbaarheid voor mensen van 75 jaar of ouder. Met de antwoorden van je cliënt stel je eenvoudig vast of hij of zij fysieke, psychische of sociale problemen heeft.

Wat is de Tilburg Frailty Indicator?

De Tilburg Frailty Indicator is een gebruiksvriendelijke vragenlijst voor het screenen van kwetsbare ouderen. Je cliënten van 75 jaar en ouder kunnen de lijst zelf invullen. De vragenlijst kun je gratis downloaden en bestaat uit twee delen, deel A en deel B. Deel A bevat 10 tien vragen over determinanten van kwetsbaarheid. Determinanten zijn factoren die de mate van kwetsbaarheid kunnen beïnvloeden, zoals geslacht, leeftijd, burgerlijke staat en de aanwezigheid van ziekten of chronische aandoeningen. Deel B bestaat uit 15 vragen over de lichamelijke, psychische en sociale gezondheid van je cliënt, dit noemen we componenten van kwetsbaarheid. Aan de hand van de antwoorden op de vragen in deel B bepaal je hoe kwetsbaar jouw cliënt is en op welk gebied (lichamelijk, psychisch of sociaal) hij of zij problemen heeft.

Wanneer gebruik je de vragenlijst?

Je kunt de Tilburg Frailty Indicator gebruiken:

  • als jij, de huisarts of een andere verwijzer het gevoel heeft dat het niet helemaal goed gaat met een cliënt (niet-pluisgevoel);
  • tijdens een verpleegkundig spreekuur;
  • om het volledige cliëntenbestand (75+) van het thuiszorgteam te screenen;
  • om het volledige cliëntenbestand (75+) van een huisartsenpraktijk te screenen (anoniem of niet-anoniem).

Hoe gebruik je de Tilburg Frailty Indicator?

Je hebt geen scholing nodig om de Tilburg Frailty Indicator (TFI) toe te passen. Lees de handleiding (pdf) goed door en vraag uitleg aan een collega die ervaring heeft met de TFI.

Vragenlijst invullen

Vraag je cliënt of hij of zij de vragenlijst zelf kan invullen. Lukt dat niet? Dan lees je de vragen uit de TFI letterlijk voor. Je cliënt moet de vragen beantwoorden volgens de antwoordmogelijkheden die in de TFI staan vermeld. Natuurlijk kunnen jullie nog even doorpraten over de antwoorden om eventuele problemen te verduidelijken.

Score bepalen

Elk antwoord is gekoppeld aan een score. Wanneer de lijst volledig is ingevuld, tel je de scores bij elkaar op. Bij meer dan 5 punten is je cliënt kwetsbaar. Een verpleegkundige moet dan bepalen welke interventies de lichamelijke, psychische en/of sociale gezondheid van je cliënt kunnen verbeteren. Als jouw cliënt 0 tot 4 punten scoort, is verpleegkundige interventie niet noodzakelijk. Je kunt je cliënt wel tips geven om lichamelijk en psychisch gezond oud te worden en te blijven. Bekijk de 10 tips om lichamelijk en psychisch gezond oud te worden (pdf).

Waarom gebruik je de Tilburg Frailty Indicator?

Met de TFI signaleer je kwetsbaarheid al in een vroeg stadium. Zo kun je eerder hulp bieden. Daarnaast is de TFI niet alleen gericht op de lichamelijke gezondheid van je cliënt, maar ook op de psychische en sociale gezondheid. Als je goed weet wat jouw cliënt kwetsbaar maakt, kun je gericht actie ondernemen. Zo verhoog je de kwaliteit en effectiviteit van je zorg.

Meer lezen over de Tilburg Frailty Indicator

R.J.J. Gobbens, M.A.L.M. van Assen, K.G. Luijkx, M.Th. Wijnen-Sponselee, J.M.G.A. Schols, ‘The Tilburg Frailty Indicator: psychometric properties’, Journal of the American Medical Directors Association 2010; 11(5): pp. 344-355.

Meer over het meten van kwetsbaarheid

De TFI meet de kwetsbaarheid van je cliënt. Voor het meten van de belasting van mantelzorgers zijn aparte instrumenten beschikbaar, zoals de EDIZ: Ervaren Druk Door Informele Zorg (pdf).

Deel met een collega