LESA CVA (beroerte): richtlijnen voor samenwerking

Hoe biedt je passende thuiszorg voor een cliënt na een CVA (Cerebro Vasculair Accident, ook wel beroerte genoemd)? Een goede samenwerking met de huisarts is noodzakelijk. In de LESA CVA staan richtlijnen waarmee wijkverpleegkundigen en huisartsen duidelijke werkafspraken kunnen maken.

Wat is een CVA?

CVA is de afkorting van Cerebro Vasculair Accident, een ongeluk in de vaten van de hersenen. Een CVA kan een hersenbloeding of herseninfarct zijn en wordt ook wel beroerte genoemd.

Wat is de LESA CVA?

Een LESA (Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraak) is een document met richtlijnen voor een goede samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen. Weet je niet wat een LESA is, of heb je er nooit eerder mee gewerkt? Lees dan eerst de tool Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA’s). De LESA CVA gaat specifiek over samenwerkingsafspraken bij de zorg voor cliënten die een CVA hebben gehad. Je kunt de LESA CVA gebruiken als jouw cliënt:

  • thuis is gebleven na het CVA;
  • alleen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis is geweest;
  • na ontslag van de stroke-unit naar huis is gegaan om thuis, poliklinisch of in dagbehandeling te revalideren; (De stroke-unit is een neurologische afdeling in een ziekenhuis voor patiënten in de acute en/of subacute fase van een CVA.)
  • na behandeling uit een verpleeghuis of revalidatie-instelling is ontslagen.

Download de LESA CVA

Ga naar de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor meer informatie over de LESA CVA of download de LESA CVA direct als pdf.

Hoe gebruik je de LESA CVA?

Hoe je een LESA gebruikt, lees je in de tool Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA’s). Houd er rekening mee dat de zorg voor cliënten na een CVA is niet overal hetzelfde geregeld is. Per regio zijn er verschillende afspraken over bijvoorbeeld ketenzorg, de inzet en betrokkenheid van transferverpleegkundigen, revalidatiecentra en thuiszorg. Gebruik de LESA CVA als richtlijn, maar maak specifieke werkafspraken altijd in goed overleg met de huisarts en andere betrokken partijen. Zo biedt je jouw cliënt de zorg die hij of zij nodig heeft.

Meer LESA’s

De LESA CVA is niet de enige. Op de website van het NHG vind je een overzicht van alle LESA’s. Op onze website staan nog 3 LESA’s die je in de thuiszorg vaak gebruikt:

Downloads