Afspraken vastleggen in het Plan van aanpak

Hoe zorg je ervoor dat plannen ook echt worden uitgevoerd? In het plan van aanpak noteer je wat er moet gebeuren, wie dat gaat doen en wanneer het af moet zijn. Zo zijn afspraken niet langer vrijblijvend en dat helpt!

Wat is het formulier ‘Plan van aanpak’?

Het Plan van aanpak is een formulier waarop je plannen voor verbetering vastlegt. Op het formulier leg je vast wat je wilt veranderen of verbeteren en hoe je dat gaat doen.

Waarom gebruik je het Plan van aanpak?

Met het Plan van aanpak leg je taken, verantwoordelijkheden en de planning vast. De gemaakte afspraken zijn zo voor iedereen duidelijk en niet meer vrijblijvend. Dit is een goede stimulans om de verbeterpunten ook echt uit te voeren.

Hoe gebruik je het Plan van aanpak?

Je signaleert een probleem en bedenkt een mogelijke oplossing. Vervolgens pak je het Plan van aanpak erbij en vult het volgende in:

  • Wat kan anders of beter?
  • Wat is de gewenste situatie?
  • Wat gajij of gaan jullie eraan doen?
  • Evaluatiedatum

Je kunt het Plan van aanpak uitstekend gebruiken om tijdens een vergadering afspraken duidelijk vast te leggen, of als hulpmiddel bij het stellen van SMARTI doelen. Je kunt het natuurlijk printen en met de hand invullen, maar misschien nog gemakkelijker: je kunt het formulier ook op de computer invullen en opslaan! Je vindt het formulier bij ‘downloads’.

 

Het Plan van aanpak is gebaseerd op het AktieBlok van Gezond & Zeker en LOCOmotion. Lees meer over het Aktieblok op de website van Gezond & Zeker.