Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd? Moeten we het daar echt over hebben? Ja, zeker: ook voor ouderen is intimiteit en seksualiteit belangrijk. Ongeveer 83% van de mannen en 61% van de vrouwen tussen de 55 en 79 jaar vindt seks belangrijk (Rutgers), en ook intimiteit heeft een belangrijke plaats in het leven. Omdat intimiteit en seksualiteit belangrijke behoeften zijn, moet je hier als zorgverlener rekening mee houden als je persoonsgerichte zorg wilt leveren. Maar waar hebben mensen precies behoefte aan? Hoe houd je rekening met diversiteit in seksualiteit, gender en cultuur? Hieronder vind je een aantal links die je hierbij kunnen helpen.


Algemene websites:

  • Kijk op Zorg voor beter voor meer informatie, casussen, tips, video’s, posters en andere materialen over intimiteit en seksualiteit.
  • Op seksindepraktijk.nl vind je meer informatie over de seksuele levensloop, over hoe je intimiteit en seksualiteit bespreekbaar maakt bij je cliënt en op de werkvloer, en hoe je daarbij rekening houdt met de levensloop.
Leren: E-learning modules, trainingen en meer:
  • Tips om met je cliënt en team in gesprek te gaan over intimiteit en seksualiteit.
  • In de e-learning ‘Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis’ maak je via 19 vragen kennis met de thema’s intimiteit en seksualiteit, en leer je via video’s hoe je het onderwerp bespreekbaar kunt maken bij verpleeghuisbewoners.
  • De ‘Roze 50+ toolkit’ bevat tools om in de zorg rekening te houden met seksuele en genderdiversiteit.
  • De online training ‘Hoe ondersteun je LHBT-ouderen bij hulpvragen?’ helpt je om de achtergrond, problematiek en kwetsbaarheid van LHBT-ouderen te leren kennen waardoor je hen beter kunt ondersteunen met zorg. Let op: je moet wel eerst een gratis account aanmaken.
  • In de publicatie ‘Roze ouderen, over homovriendelijk beleid’ laat zorgorganisatie AxionContinu zien hoe zij aan het werk gegaan zijn om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en het Roze Loper kenmerk hebben gekregen.
Kijken: Documentaire en video’s:
  1. De documentaire ‘69: Liefde, seks en senior’ brengt in beeld hoe intimiteit en seksualiteit er op latere leeftijd uit zien.
  2. In haar college bij de Universiteit van Nederland legt dr. Tineke Roelofs uit welke barrières verpleeghuisbewoners ervaren rondom intimiteit en seksualiteit en hoe je daar met persoonsgerichte zorg op in kunt spelen.
  3. In deze video geeft expert Noëlle Sant een aantal praktische tips om samen met je team meer zicht te krijgen op de behoeften van bewoners rondom intimiteit en seksualiteit.
Luisteren: Podcast:

Bijeenkomsten

Er zijn momenteel geen bijeenkomsten gepland met dit thema.