Herinneringskoffers in bibliotheek Capelle en Krimpen

Bibliotheek aan den IJssel heeft oude koffers gevuld met herinneringen. Deze koffers zijn een hulpmiddel om met ouderen met dementie of afasiepatiënten herinneringen uit het verleden op te halen. Miranda van der Meer, coördinator vrijwilligers, vertelt.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor herinneringskoffers?
“Wij werken nauw samen met zorgcentrum de Vijverhof. In gesprekken bleek dat er behoefte was aan materialen en voorwerpen op thema voor onder andere de reminiscentiegroep.”

Hoe hebben jullie de thema’s gekozen?
“Samen met de Vijverhof hebben we gekeken welke thema’s het best aansluiten bij de doelgroep. Voor elk thema zijn toen materialen aangeschaft (nieuw en vintage) en verwerkt tot een herkenbare koffer. Met subsidie van de gemeente Capelle aan den IJssel heeft de bibliotheek zeven verschillende koffers samengesteld. De thema’s van de koffers zijn: ‘Dagelijks leven van toen’, ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’, ‘Natuur’, ‘Mannen van toen’, ‘Koningshuis’, ‘Oude ambachten en beroepen’ en ‘Huisvlijt’.”

Welke koffer is het meest in trek?
“De koffers ‘Dagelijks leven van toen’ en ‘Huisvlijt’ worden het meest uitgeleend.”

Wie lenen deze koffers?
“De zorginstellingen uit de buurt zijn de voornaamste afnemers. Maar ook particulieren met een standaardabonnement kunnen de koffers lenen, want de herinneringskoffers zijn ook in huiselijke kring goed te gebruiken, bijvoorbeeld voor mensen met dementie.”

Voor meer informatie over de herinneringskoffers: klik hier.

Op de website van de bibliotheek en in de bibliotheek zelf wordt ook uitleg gegeven over het gebruik van deze koffers. Daarnaast zijn er flyers beschikbaar, die onder andere worden uitgedeeld bij het mantelzorgcafé, het Alzheimer café  en de zorginstellingen. De flyers worden ook meegenomen bij het preventieve huisbezoek door vrijwilligers van Buurtkracht.

herinneringskoffer