Zoveel mogelijk jezelf wassen en douchen

Tipkaartje ‘Jezelf zelfstandig wassen en douchen’
1-2-3 kaartjes jezelf zelfstandig of met hulp wassen en douchen
Film met tips van Onno en Anita om jezelf zelfstandig te wassen en/of douchen

Tijdens de Coronacrisis kunnen zorgverleners minder vaak cliënten bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals wassen en douchen.

Door Laurens zijn, samen met LOCOmotion en VKI met financiering van RVO, materialen ontwikkeld om cliënten door middel van ondersteuning op afstand (internet, beeldbellen, filmpjes) meer in staat te stellen dit zelfstandig te doen, al dan niet met hulp van mantelzorg. We verzamelden tips, handige hulpmiddelen, slimme volgorde voor handelingen, etc. en hebben die omgezet in informatie voor cliënten. Hieronder vind je het tipkaartje wassen en douchen, de 1-2-3 kaartjes en een film waarin verpleegkundigen Anita en Onno allerlei tips geven.

Tipkaartje ‘Jezelf zelfstandig wassen en douchen’

 

1-2-3 kaartjes jezelf zelfstandig met hulp wassen en douchen

In de 1-2-3 kaartjes wordt met plaatjes stap-voor-stap aangegeven hoe je met en zonder een hulpmiddel op een goede (en veilige) manier jezelf kunt verzorgen. Er zijn er zeven voor wassen en douchen. Klik op de titel om het kaartje te zien. Hieronder staat een afbeelding van een dergelijk kaartje.

Zelfstandig wassen
Deels zelfstandig wassen
Verzorgend wassen
Haar wassen
Zelfstandig douchen
Begeleid douchen
Zelfstandig baden

Film met tips van Onno en Anita om jezelf zelfstandig te wassen en/of douchen

Keuzehulp Zittend douchen

Scouters heeft een keuzehulp ontwikkeld om een keuze te maken welk hulpmiddel voor jou of jouw cliënt het meest geschikt is.

Meer informatie?

Zoek je meer informatie over zoveel mogelijk jezelf wassen en douchen? Ga naar Goed Gebruik voor allerlei instructiefilmpjes en naar Scouters voor informatie over hulpmiddelen. Klik op het logo om naar de website van je keuze te gaan.