Zoveel mogelijk je eigen steunkousen aan- en uittrekken

Tipkaart ‘Zelfstandig steunkousen aan- en uittrekken’
1-2-3 kaartjes aan- en uittrekken van steunkousen
Film met tips Onno en Anita over zelfstandig steunkousen aan- en uittrekken
Films Handylegs en Handyfix

Tijdens de Coronacrisis kunnen zorgverleners minder vaak cliënten bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals steunkouden aan- en uittrekken.

Door Laurens zijn, samen met LOCOmotion en VKI met financiering van RVO, materialen ontwikkeld om cliënten door middel van ondersteuning op afstand (internet, beeldbellen, filmpjes) meer in staat te stellen dit zelfstandig te doen, al dan niet met hulp van mantelzorg. We verzamelden tips, handige hulpmiddelen, slimme volgorde voor handelingen, etc. en hebben die omgezet in informatie voor cliënten. Hieronder vind je het tipkaartje wassen en douchen, de 1-2-3 kaartjes en een film waarin verpleegkundigen Anita en Onno allerlei tips geven.

Tipkaart ‘Zelfstandig steunkousen aan- en uittrekken’

1-2-3 kaartjes aan- en uittrekken van steunkousen

In de 1-2-3 kaartjes wordt met plaatjes stap-voor-stap aangegeven hoe je met en zonder een hulpmiddel op een goede (en veilige) manier jezelf kunt verzorgen. Er zijn er vier voor aan- en uittrekken van steunkousen. Klik op de titel om het kaartje te zien. Hieronder staat een afbeelding van een dergelijk kaartje.

Steunkousen met gesloten teenstuk aantrekken
Steunkous met open teenstuk aantrekken
Steunkous uittrekken
Steunkousen aan- en uitrekken met een speciaal hulpmiddel (‘Doff N’ Donner’ (DnD))

Film met tips Onno en Anita over zelfstandig steunkousen aan- en uittrekken

Film ‘Zelfstandig steunkousen aan- en uittrekken’

Films Handylegs en Handyfix

Vanuit het project zijn 6 nieuwe films verschenen over het aan- en uittrekken van steunkousen. Het betreft de demonstratie van het gebruik van de HandyLegs en de HandyFix. Deze films en de demonstratie van andere hulpmiddelen om steunkousen aan- en uit te trekken vind je op de website van GoedGebruik. Klik op het plaatje om naar die site te gaan.

 

Klik op het logo voor instructiefilmpjes over het aan- en uittrekken van steunkousen.

Klik op het logo voor de verschillende hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen. Hier staat ook een keuzehulp, waarmee je het voor jou juiste hulpmiddel kunt kiezen.