Zorg voor de zorgenden

De uitbraak van corona heeft een grote impact op professionals in de zorg. Ze krijgen veel vaker dan anders te maken met ernstig zieke mensen die komen te overlijden. Bovendien is Corona een besmettelijke ziekte, die ze zelf ook kunnen krijgen. Angst en stress spelen dus zeker ook een rol. Wat kunnen we voor onze zorghelden doen? Hieronder veel informatie.

 1. Themapagina V&VN Persoonlijke beschermingsmiddelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn van levensbelang. Gelet op de grote risico’s voor jezelf, je collega’s, je patiënten en je naasten, is het cruciaal om altijd met voldoende bescherming te werken. Bevat o.a. een keuzeschema welk mondmasker je wanneer nodig hebt.
 2. Uitgangspunten Persoonlijke Beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis. Aanpassing van het advies op Rijksoverheid.nl (dd 18 juli 2021).
 3. Zorg voor professionals. Vanuit de zorg is er behoefte aan heldere, praktische tips over hoe om te gaan met wat er in deze uitzonderlijke tijden op jou als zorgprofessional af komt en in je opkomt. Dit boekje is geschreven als een praktische, korte handleiding en bevat tips en adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken. Gratis beschikbaar als pdf of e-book.
 4. Tips voor managers. Tips voor leidinggevenden hoe zij mentale steun kunnen geven aan hun medewerkers in deze Coronatijd.
 5. Poster ‘Zorg met elkaar, voor elkaar’. Een informatieve poster van het UMC Utrecht over het omgaan met stress in deze Coronatijd. De situatie waarin we zitten, zowel qua werk als privé, kan stress opleveren. Het is belangrijk dat we hier aandacht voor hebben, elkaar in de gaten houden en elkaar de ruimte geven. Op deze poster staat een aantal tips die hierbij kunnen helpen.
 6. Mentale gezondheid zorgprofessionals ouderenzorg onder druk tijdens corona. Mentale gezondheid zorgprofessionals ouderenzorg staat onder druk tijdens corona zegt het Trimbosinstituut. Op deze webpagina vind je informatie hierover, o.a. over gevoelens van angst en onzekerheid en rouw bij zorgverleners.
 7. Overzichtspagina zorg voor professionals. De uitbraak van corona heeft een grote impact op professionals in de zorg. Op deze themapagina van Palliaweb is informatie rondom zorg voor zorgenden tijdens de corona-uitbraak verzameld
 8. Personeel verpleeghuizen psychisch in de knel door coronadoden. Dit zeggen psychologen Sarah en David Blom. In dit artikel van RTL nieuws betogen ze dat er te weinig aandacht voor het rouwproces van verzorgenden in verpleeghuizen is.
 9. Coaching voor zorgverleners. CNV Zorg & Welzijn en RegioPlus, zijn gestart met extra ondersteuning voor medewerkers in zorg en welzijn die in het werk geconfronteerd worden met corona. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis extra mentale coaching en een luisterend oor.
 10. Literatuuronderzoek UMC Utrecht. Praktische aanbevelingen op basis van bevindingen uit systematisch literatuuronderzoek bij de Covid-19 en vergelijkbare virusuitbraken en interviews met experts en ervaringsdeskundigen.
 11. Tips en adviezen voor de mentale gezondheid van de zorgprofessional. In deze publicatie geeft met Ministerie van Defensie tips & adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals. O.a. worden er adviezen gegeven aan leidinggevenden.
 12. Zo herken je een burnout. Gedurende de COVID-19 crisis is de kans aannemelijk dat medewerkers teveel van zichzelf gaan vragen, dit kan leiden tot geestelijke en fysieke uitputting. Download de flyer.
 13. Herstel voor je weer begint! Informatie van Gezond & Zeker n.a.v. een onderzoek van TNO naar burnout. Je vindt hier o.a. een mooie infographic, die uitlegt welke factoren bij het ontstaan van een burnout van invloed zijn.
 14. Zo herken je PTSS. Gedurende de COVID-19 crisis is de kans aannemelijk dat medewerkers schokkende gebeurtenissen meemaken, waarna ze kortdurend psychische klachten hebben, zoals prikkelbaarheid; dit is een gebruikelijke reactie. De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving, maar 10% van hen ontwikkelt PTSS. Download de flyer.
 15. Zorg goed voor jezelf. 7 tips van ministerie van defensie, op een rij gezet voor V&VN.
 16. Tips als je je somber of gespannen voelt door het coronavirus. Overzichtspagina van de Rijksoverheid.
 17. E-learning module All you can learn. Corona en de zorgprofessional 1. Gratis e-learning. Je moet wel een (gratis) account aanmaken.
 18. tweede gratis e-elarning module All you can learn: Corona en de zorgprofessional 2
 19. Gratis Freelearningmodule ‘Omgaan met het overlijden van een cliënt’.
 20. Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen rond het corona virus om kan gaan.  Het Steunpunt Coronazorgen is een digitaal informatie- en verwijscentrum (IVC)