Tips, handige trucs en hulpmiddelen om langer zelfstandig te blijven

In deze coronatijd is het niet altijd mogelijk om cliënten even vaak thuis te bezoeken: voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je cliënt. Sommige cliënten hebben liever niet veel verschillende mensen over de vloer uit angst voor besmetting. Ook kan het zijn door de werkdruk zorgverleners minder tijd hebben om mensen thuis te bezoeken. Hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat iemand goed verzorgd wordt, want hij had tenslotte niet voor niets thuiszorg! Dat is het doel van een project dat Laurens samen met LOCOmotion en VKI uitgevoerd heeft. Door middel van ondersteuning op afstand (internet, beeldbellen, filmpjes) stellen we cliënten in staat om zichzelf te verzorgen, al dan niet met hulp van mantelzorg. We verzamelen tips, handige trucjes of slimme volgordes, die we vervolgens omzetten in online materiaal, die de zorgverlener kan gebruiken om mensen op afstand te ondersteunen. Handig in coronatijd, maar natuurlijk ook daarna!

De zorgverlener kan een eerste uitleg geven eventueel via beeldbellen met de filmpjes. Daarna kunnen filmpjes en schriftelijke instructie ingezet worden om cliënten en mantelzorgers bij de uitvoering van de zelfzorg te ondersteunen. Zo kunnen cliënten en mantelzorgers zien hoe de handeling ook al weer gaat, kunnen ze de instructie later nog eens nalezen of terugkijken en in het (beeldbel) contact met de thuiszorg nog terugkomen op vragen en onduidelijkheden. De zorgverlener kan daarna vinger aan de pols houden of het inderdaad lukt en zo nee, op welke punten bijstelling of een alternatief nodig is.

De thema’s waar we materiaal voor ontwikkeld hebben:

  • wassen en douchen
  • aankleden
  • toiletgang
  • aan- en uittrekken van steunkousen

Heb je nog tips?

Als je met zorgverleners hierover gaat praten sta je versteld van de handigheidjes die ze in hun werk gebruiken en waar ze cliënten mee helpen. Al deze handigheidjes en tips hebben we verwerkt. Hier vind je tipkaartjes, zogenaamde 1-2-3 kaartjes, waarin op simpele wijze de stappen uitgelegd worden hoe je iets zo gemakkelijk mogelijk zelf kan doen, en filmpjes. Maar: heb je nog tips en heb je ze nog niet ingestuurd? Blijf ze insturen! Denk niet dat jouw handigheidjes bij iedereen wel bekend zijn. Omdat we elkaar in de wijk niet zien werken is dat vaak niet zo! Dus kom maar op met je suggesties, ideeën, hulpmiddelen en tips. Ze zijn te waardevol om geheim te houden voor je collega’s. Wij plaatsen ze dan op deze site. Mail ze naar info@vankleefinstituut.nl.