Rouwen in tijden van Corona

We zijn gewend om als we verdriet hebben om het overlijden van een cliënt, familielid of vriend dat deels samen met anderen te doen, waarbij we een arm om elkaar heen slaan, bij de uitvaart aanwezig zijn of elkaar op een andere manier steunen. In deze tijd zorgen de Coronamaatregelen ervoor dat we vaak niet naar de uitvaart mogen, geen arm om elkaar heen kunnen slaan en zelfs niet aanwezig kunnen zijn bij het overlijden van een naaste. Dit maakt rouwen niet gemakkelijk. Hoe kan het dan wel? Wat kunnen we wel doen. We hebben daar wat informatie over verzameld.

  1. Facebookpagina ‘Rouwen tijdens Corona’. Op deze facebookpagina vind je berichten over rouwen in Coronatijd. De pagina wil met deze pagina iedereen inspireren met alternatieve rituelen of ideeën die nu wèl kunnen.
  2. Toolbox ‘Afscheid en herdenken . In deze toolbox van Reliëf vind je 24 voorbeelden om momenten van afscheid, verlies en herdenken vorm te geven in de zorg.
  3. Hoe kun je goed rouwen in de Coronatijd? Geen arm om de schouder, zelfs geen koffie of cake: Hoe kun je wél goed rouwen in coronatijd? Artikel uit Trouw.
  4. Tipsheet anticiperen en rouw. In deze tipsheet van Vitaltalk wordt een aantal praktische tips gegeven als je je als zorgverlener zorgen maakt over wat je bij cliënten tegen gaat komen of als een cliënt overleden is.
  5. Tipsheet verbinding en verlies tijdens coronacrisis. De Artevelde hogeschool geeft adviezen en handvatten voor zorgmedewerkers.
  6. Poster Tien aanbevelingen om met verlies om te gaan nu alles anders is. Rouwen is onder alle omstandigheden een klus, rouwarbeid heet dat. Maar hoe vind je zonder fysieke nabijheid van anderen troost als je rouwt om een dierbare?Hoe blijf je overeind als er niet letterlijk iemand dicht naast je staat om je te steunen? Poster van Help de helden.
  7. Freelearning module ‘Routen tijdens Corona’. Houden van betekent rouwen om. Als een dierbare overlijdt, voel je dat niet alleen aan je hart, maar ook in je ziel en aan je lijf.