Projectresultaten

Tijdens de Coronacrisis kunnen zorgverleners minder vaak cliënten bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals wassen en douchen, aankleden, toiletgang en aan- en uittrekken van steunkousen. De druk op cliënten en mantelzorgers neemt daardoor snel toe en dat zorgt voor veiligheids- en andere risico’s. Cliënten kregen immers niet voor niets thuiszorg.

Door Laurens zijn, samen met LOCOmotion en VKI met financiering van RVO, allerlei materialen ontwikkeld om cliënten door middel van ondersteuning op afstand (internet, beeldbellen, filmpjes) meer in staat te stellen dit zelfstandig te doen, al dan niet met hulp van mantelzorg. We verzamelden tips, handige hulpmiddelen, slimme volgorde voor handelingen, etc. en hebben die omgezet in informatie voor cliënten. Denk aan filmpjes, 1-2-3 kaarten en handige tipkaarten. Deze materialen zijn per thema beschikbaar. Klik op het thema om de materialen te zien.

 

Jezelf zelfstandig aan- en uitkleden

Jezelf zelfstandig wassen en douchen

    

Zelfstandig naar het toilet gaan

Zelfstandig steunkousen aan- en uittrekken

1-2-3 kaarten

In de 1-2-3 kaartjes wordt met plaatjes stap-voor-stap aangegeven hoe je met en zonder een hulpmiddel op een goede (en veilige) manier jezelf kunt verzorgen. Er zijn er 27 in totaal. Klik op de afbeelding om alle kaartjes te zien. De kaartjes per thema vind je bij de verschillende thema’s. De volledige set vind je hier.

Opstaan na een val

Bij handelingen als douchen, aan- en uitkleden of naar het toilet lopen bestaat altijd het gevaar dat iemand valt. Daarom hebben we hiervoor vijf 1-2-3 kaarten gemaakt, waarin uitgelegd wordt hoe je weer op kunt staan zonder en met hulp. Hieronder zie je een voorbeeld.

Klik op het plaatje om naar de kaarten te gaan.

Projectposter en -flyer

Door heel Rotterdam en omstreken worden bij huisartsen, huizen van de wijk en transferverpleegkundigen posters opgehangen en flyers neergelegd om bewoners op het project en de informatie te wijzen.

 

Meer informatie?

Zoek je meer informatie over zelfstandig thuis blijven? Ga naar Goed Gebruik voor allerlei instructiefilmpjes en naar Scouters voor informatie over hulpmiddelen. Klik op het logo om naar de website van je keuze te gaan.