Inspiratie om aan de slag te gaan

De IJsberg
Theorie van Rogers
Maak leren leuk!
Effectief leiderschap
Het Aktieblok
Hoe krijg ik mijn collega’s zover?
E-learning als leermiddel

Bij dit thema hebben we inspiratiebronnen verzameld voor jou zelf als zorgprofessional, maar ook voor je team. Van belang is natuurlijk dat je eerst zelf inspiratie opdoet om met een verandering of ontwikkeling aan de slag te gaan. Naast het gevoel van noodzaak of urgentie om te gaan veranderen of ontwikkelen, is inspiratie een belangrijke succesfactor voor je plan. Vervolgens is het fijn als je over instrumenten beschikt waarmee jouw collega’s net zo overtuigd en geïnspireerd raken als jij.

De ijsberg

Eigenlijk zijn we allemaal ijsbergen. De Amerikaanse psycholoog David McClelland ontwikkelde deze metafoor, met boven de waterlijn de zichtbare aspecten van de mens: kennis, vaardigheden en gedrag. Onder de waterlijn zitten je normen en waarden, je overtuigingen, de manieren waarop je naar jezelf en naar de wereld kijkt. Weer een laag dieper kom je bij je persoonlijke eigenschappen en drijfveren terecht.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling begint altijd met bewustwording: je ziet wat je doet en wat het effect daarvan is op jezelf en je omgeving. Als je iets wilt veranderen dan steek je daar energie in. Op het niveau van kennis en vaardigheden is dat niet zo ingewikkeld, dat is vrij makkelijk te ontwikkelen. Op zich belangrijk, maar voor een diepgaande verandering volstaat het niet om het daarbij te laten. Dat komt doordat gedrag wordt aangestuurd door de aspecten die onder water zitten.

Theorie van Rogers

Hoe krijg je collega’s zo ver? Doe als de danser in het filmpje. Dit filmpje illustreert de theorie van Rogers.

Maak leren leuk!

The fun theory: maak leren leuk! Doe zoals in het filmpje ‘The piano stairs’ en gebruik je creativiteit.

Effectief leiderschap

In dit filmpje worden de 7 eigenschappen van effectief leiderschap geïllustreerd (Steven Covey).

Het Aktieblok

Hoe zorg je ervoor dat plannen ook echt worden uitgevoerd? Op het AktieBlok noteer je wat er moet gebeuren, wie dat gaat doen en wanneer het af moet zijn. Zo zijn afspraken niet langer vrijblijvend en dat helpt!

Hoe krijg ik mijn collega’s zover?

De e-learning module ‘Hoe krijg ik mijn collega’s zover’ is een gratis module waar je de basisprincipes van effectief coachen leert aan de hand van de Voilà!-methode. Kan je ondersteunen bij het stimuleren van veranderingen in je team.  

E-learning als leermiddel

E-learning is één van de manieren waardoor je effectief kunt leren. Ook kun je een module gebruiken als voorbereiding op een scholing. Er zijn veel gratis toegankelijke modules, o.a. op free-learning.nl. Zoek op internet of er ook voor jou onderwerp een gratis e-learning beschikbaar is.