Communicatie

Hoe communiceren we met onze cliënt in deze Coronatijd? Dat is soms lastig, zeker als we moeten videobellen of als we met beschermend materiaal (mondmaskers) moeten communiceren met mensen met dementie. En waar hebben we het dan over? Hier wat tips en hulpmiddelen.

  1. Communiceren met mensen met dementie in Coronatijd. Filmpjes van VKI en Ervarea over bijvoorbeeld contact maken met een mondmasker of hoe je kunt vertellen van de mantelzorg niet komt.
  2. Vlog ‘Communiceren met mensen met dementie in Coronatijd’. Door het Coronavirus is bezoek van naasten aan mensen met dementie die in verpleeghuizen wonen tijdelijk niet mogelijk. Dit leidt tot veel verdriet bij mantelzorgers, cliënten en zorgverleners. In deze vlog van VKI geeft Barbara Oppelaar (Ervarea) ons tips.
  3. Praten over zieke en dood in tijden van Corona: In dit praktische en handzame boekje geven de auteurs van Morbidee tips voor het starten en voeren van gesprekken over het levenseinde in de Coronatijd.
  4. Stappenplan voor contact op afstand met ongeneeslijk zieke patiënten. Hoe kun je in deze tijden met de ongeneeslijk zieke cliënt toch een goed gesprek voeren, maar dan op afstand via beeldbellen? Een stappenplan gemaakt door Bureau Morbidee.
  5. Gesprekshulp Palliatieve zorg in Coronatijd. Wil je palliatieve zorg verlenen? In deze gesprekshulp van O2PZ staan de belangrijkste uitgangspunten. Contacten met anderen zijn door het besmettingsgevaar.beperkt. Maak toch verbinding. Aandacht is het allerbelangrijkste wat je kunt bieden.
  6. Praten over ziekte en dood in tijden van corona, praktische tips voor een essentieel gesprek. Gesprekshulp van Bureau Morbidee om een gesprek te starten over ziekte en dood.
  7. Intimiteit en corona in Coranatijd: fysiek contact een gemis, magisch knuffelscherm en tips. Thuis in het verpleeghuis (onderzoeker bij Rutgers, Ymke Kelders) schreef een blog over het belang van intimiteit in deze tijden.
  8. Door covid-19 is Advance Care Planning (ACP) vaak versneld nodig en op een andere manier dan misschien eerder gedacht, schrijft verpleegkundig specialist Pascalle Billekens. Hoe je over zorgwensen praat met een kwetsbare patiënt die weliswaar geen ernstige klachten heeft legt ze uit in een gesprekshulp in Nursing.