Zorgtijdstippen overeenkomen in de praktijk
Een zorgteam stelde het volgende SMARTI doel: “We spreken met alle cliënten zorgtijdstippen af. 90% van de zorg moet op dit tijdstip worden geleverd, met een marge van een half uur.”
Bij inventarisatie van de gewenste zorgtijdstippen bleek dat de meeste cliënten ‘s ochtends rond hetzelfde tijdstip verzorging wilden. Maar de teambezetting was niet voldoende om iedereen tegelijk te kunnen helpen. Het team besloot het probleem te bespreken met de cliënten. In overleg bekeken zij of er dagen waren waarop een cliënt eventueel later verzorgd kon worden, om zo de tijdstippen beter te verdelen.
De planner belde de cliënten om de zorgtijdstippen te verplaatsen, maar weinig mensen wilden meewerken. Ze vonden het niet prettig om een telefoontje te krijgen met de vraag: “Zou u een dag per week later geholpen willen worden?” In een persoonlijk gesprek tussen zorgverlener en cliënt bleek het veel eenvoudiger om nieuwe tijdstippen overeen te komen. De zorgverlener legde uit wat het probleem was en bekeek samen met de cliënt op welke dag van de week hij of zij eventueel later verzorgd wilde worden. Omdat de cliënten zich nu gehoord voelden, waren zij sneller bereid om mee te werken.
Zelf aan de slag met zorgtijdstippen? Lees de tips in de instructie zorgtijdstippen overeenkomen en maak in overleg met je cliënt afspraken die je kunt waarmaken.