ZelfredzaamheidsRadar in de praktijk
“Het mooie van de ZelfredzaamheidsRadar is dat je aan de hand van plaatjes samen met de cliënt kunt bepalen waar de zelfredzaamheidstekorten zitten. Het is geen saaie checklist in dossiertaal, het is een soort beeldtaal en dat praat heel gemakkelijk.”
Door: Carla Kuipers, verzorgende bij ActiVite“Aan de hand van de ZelfredzaamheidsRadar kun je makkelijk doorpraten over de achterliggende oorzaken van de zelfredzaamheidsproblematiek. Als je via de concrete domeinen, zoals ADL, dag-nachtritme en mobiliteit, een goed gesprek kunt hebben over bijvoorbeeld eenzaamheid en de zorgen die de cliënt heeft voor de toekomst, dan is dat heel waardevol. Niet alleen voor de cliënt trouwens, het geeft ook mij veel voldoening.”
Belangrijke uitgangspunten bij de zorg die ActiVite biedt, zijn de zelfredzaamheid en de eigen regie van de cliënt: die moeten zoveel mogelijk behouden blijven. “Dat betekent dat wij zo min mogelijk proberen te beslissen voor de cliënt. Soms is dat lastig, omdat je vaak op basis van je ervaring denkt te weten wat de beste oplossing is. Ook dán kan de ZelfredzaamheidsRadar handig zijn. Je houdt de cliënt als het ware een spiegel voor en dan kan hij zelf beslissen of er bijvoorbeeld een hulpmiddel nodig is of dat, in het ergste geval, opname onvermijdelijk is.”
De ZelfredzaamheidsRadar staat niet op zichzelf: via diverse websites en informatiematerialen kun je oplossingen vinden voor de zelfredzaamheidstekorten die je samen met je cliënt signaleert. “Als je een handige techniek of hulpmiddel kiest, wordt meteen de score op een bepaald domein beter. Dat is ook iets wat mij aanspreekt. Je kunt samen met de cliënt zoeken naar oplossingen, en indien nodig schakel je een ergotherapeut of de huisarts in.” Is zo’n ZelfredzaamheidsRadar niet het zoveelste formulier dat je moet invullen? Volgens Carla beslist niet. “Het is geen formulier, het is een leidraad voor een goed gesprek over hoe het beter kan. De categorieën van de Zelfredzaamheidsradar sluiten aan bij die van het ZorgLeefPlan. Je doet dus geen dubbel werk.”
Uit: Gezond & Zeker magazine 2012, nr. 1