Wijkanalyse maken in de praktijk
“Als zichtbare schakel wijkverpleegkundige kan ik me echt in een situatie verdiepen wanneer ergens een probleem is en dat is erg fijn.”
Door: Felicitas Verwer, Zichtbare schakel wijkverpleegkundige in Den Haag“Nu ben ik druk bezig met een Haags gezin. De moeder is 49 jaar en heeft spierdystrofie, neuropathie en diabetes. Ze ligt op bed en heeft veel zorg nodig. Haar 2 oudste kinderen (24 en 22) wonen niet meer thuis, maar zorgen zo veel voor hun moeder dat hun eigen leven en werk hierdoor in de knel komt. Het jongste kind, een zoon van 9 jaar, heeft ADHD. Hij kan niet zelfstandig naar school, want dat is te ver van huis. Omdat zijn moeder hem niet meer kan brengen, verzuimt hij vaak.
In dit geheel speel ik een grote rol van betekenis. Ik verdiep me in het sociale systeem en het zorgsysteem rond dit gezin. Wie staan er om hen heen? De buurvrouw komt regelmatig langs, dus ga ik met haar in gesprek. Ook benader ik andere zorgverleners en organisaties die misschien kunnen helpen. De ergotherapeut zorgt nu bijvoorbeeld voor een aangepaste scootmobiel, stichting MEE regelt busvervoer van en naar school. Ik regel een huisarts die dichtbij kan parkeren, en zorg ervoor dat thuiszorg gestructureerd wordt aangeboden. Bovenal bekijk ik de situatie in haar geheel en probeer ik de mantelzorgers te ontlasten.
Moeder benader ik vanuit de empowermentgedachte: de dingen die zij zelf kan, laat ik haar ook zelf doen, zoals afspraken maken met de huisarts. We praten veel over haar wensen voor de toekomst. Haar oudste kinderen bieden nu veel mantelzorg, maar ze wil hen meer ruimte geven voor hun eigen leven. Samen bekijken we hoe we dit kunnen regelen. Omdat ik de tijd heb dit hele systeem te verkennen en te coördineren, wordt voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.”
Wil jij je net als Felicitas verdiepen in je wijk? In het Stappenplan wijkanalyse maken lees je hoe je dit goed aanpakt.