Tips: Communiceren met mensen met dementie in Coronatijd
In samenwerking met Ervarea heeft VKI 6 filmpjes met tips over communiceren met mensen met dementie in Coronatijd gemaakt. De filmpjes zijn hier te zien.
Door het Coronavirus is bezoek van naasten aan mensen met dementie die in verpleeghuizen wonen tijdelijk niet mogelijk. Dit leidt tot veel verdriet bij mantelzorgers, cliënten en zorgverleners.
Want hoe kun je toch contact maken en laten merken dat je er voor je naaste bent? En hoe zorg je voor positieve communicatie ondanks deze ingewikkelde tijden? Hoe kun je als zorgverlener de mantelzorger en de cliënt helpen? In deze filmpjes geeft Barbara Oppelaar van Ervarea je praktische tips over hoe je toch kunt communiceren met mensen met dementie. Aan het einde van elk filmpje vind je alle tips op een rij. We wensen je veel sterkte in deze tijd!
Welke filmpjes zijn er al?
- Hoe communiceer je met mensen met dementie in beschermende kleding?
- Hoe leg je jouw cliënt uit dat familie nu niet langs mag komen?
- Hoe creëer je een uitdagende omgeving voor mensen met dementie?
- Hoe kun je de mantelzorger voorbereiden op een gesprek met je cliënt?
- Hoe kun je omgaan met de mantelzorger die tóch familie wil bezoeken?
- Hoe kun je omgaan met de emoties van je cliënt?
Wil je meer uitleg over de werking van de hersenen van mensen met dementie, klik dan op het filmpje over het boven- en onderbrein. Daarnaast is een uitgebreid schema met wetenswaardigheden over breinleren te raadplegen bij de downloads. Bij de downloads vind je ook de tips per filmpje als pdf, zodat je ze uit kunt printen.
Weer op bezoek en dan?
En nu we mondjesmaat weer op bezoek mogen geeft Barbara Oppelaar van Ervarea ons nog een praktische tip mee: het is verleidelijk om bij binnenkomst te vragen “weet je nog wie ik ben?”. Een begrijpelijke vraag, maar voor mensen met dementie een moeilijke, die stress kan oproepen. Beter is: “hallo mam hier ben ik dan weer je dochter”. Meer lezen? Klik hier.
Klik op onderstaande afbeeldingen als je een filmpje wilt zien.
Hoe communiceer je met mensen met dementie in beschermende kleding?
Hoe leg je jouw cliënt uit dat familie nu niet langs mag komen?