Ik zit al klaar…

Rita de dochter van mevrouw Simons, die lijdt aan dementie, vertelt het haar moeder 's ochtends om 9 uur. 'Vanmiddag om 15 uur kom ik je halen voor de kapper'.

Door: Barbara Oppelaar, Trainer bij Ervarea
auteur

Dat is het moment dat haar de moeder de jas aantrekt en voor het raam gaat zitten. Urenlang.
Als Rita er dan keurig op tijd is, krijgt ze een uitbrander ‘ik zit al de hele tijd op je te wachten’.
We zien dit regelmatig zowel thuis als in een verpleeghuis. Als we kijken naar ons brein is dit te begrijpen.
Plannen (en overzicht over de tijd houden) is een complexe hersenfunctie. Voor veel mensen met een ouder of beschadigd brein wordt dit lastig.
Door iets verder in de tijd te plaatsen (in dit geval uren verder) kan iemand onrustig worden en denken ‘ik ga maar vast klaar zitten dan ben ik ieder geval op tijd’.
Het is vaak de behoefte van de omgeving om iemand met dementie langer van tevoren op de hoogte te stellen van wat er komen gaat. Zo betrek je iemand erbij. Maar voor veel mensen met een haperend brein kan dit echter te moeilijk zijn.
Als we dit met Rita bespreken, kom we al snel tot de conclusie dat het veel beter werkt om haar moeder een half uur voor het ophalen op de hoogte stellen.
En zo gaat het veel beter voor beiden.

Werkplaats Verzorgend Leiderschap biedt negen handvatten voor verzorgend leiderschap

juli 2021

Hoe kunnen we verzorgenden ondersteunen om meer leiderschap te tonen? Met deze vraag begon in mei 2020 de werkplaats verzorgend leiderschap als vervolg op het praktijkonderzoek dat door VKI is uitgevoerd. En de beste manier om die vraag te beantwoorden, is door het gewoon te vragen… aan verzorgenden zelf. In de werkplaats werkte een klankbordgroep uit het veld aan het verzamelen, verbeteren en aanvullen van handvatten voor verzorgenden, om hun rol als verzorgend leider vorm te geven. Het resultaat  is één helder overzicht met negen handvatten voor verzorgend leiderschap.