Hoe werk je beter samen als zorgteam en manager/teamleider? VKI onderzocht dit in de praktijk.

Wat hebben teams nodig van hun leidinggevende? En waar hebben die teammanagers zelf behoefte aan? Die vragen stonden centraal in het onderzoek dat Lausanne Mies voor VKI heeft gedaan. Zij sprak 11 teammanagers en 5 zorgverleners.

Door: Lausanne Mies, Remise voor Mens en Organisatie
auteur

Een paar opvallende opmerkingen:

Een teamleider: ‘We hebben eerst besproken waar iedereen zich zorgen over maakt, wat de beren zijn en wat we nodig hebben om die beren weg te krijgen.’

Een verzorgende: ‘Als team zouden we het heel fijn vinden als zij haar gezicht regelmatig even laat zien en ook weet wat er speelt’

Uit deze citaten wordt al duidelijk dat teams het fijn vinden als hun leidinggevende regelmatig zichtbaar is. Hierdoor stellen ze eerder vragen, vertellen ze wat hen bezig houdt of hebben ze de kans om advies te vragen. Dit wordt nu vaak gemist in de praktijk. Andere thema’s die naar boven komen zijn:

  • Veiligheid in teams als voorwaarde om samen te kunnen leren;
  • Eigen regie van zorgmedewerkers: teammanagers geven veel ruimte en autonomie, maar zien ook de toenemende afstand tussen medewerker en leidinggevende;
  • Communicatie, vooral het tonen van waardering, zowel zakelijk als persoonlijk.

Veel is ook gesproken over het effect van de samenwerking tussen team en manager op de kwaliteit van persoonsgerichte zorg voor de cliënten/bewoners. Belangrijk hier is:

  • Zorg wordt complexer en zorgverleners hoeven en kunnen hier niet alleen voor te staan;
  • Regie bij cliënten en familie: hoe doe je dat en waar zijn grenzen?
  • Rol van werkdruk en verantwoordelijkheidsgevoel.

De conclusie uit dit onderzoek is dat ‘je niet cliëntgericht kunt werken als je geen team kunt zijn’ (teammanager).

Teamsamenwerking moet echt op de agenda staan en teammanagers hebben daar een grote rol in. Als zij ‘persoonsgericht’ samenwerken met hun team(s) is ruimte voor autonomie en praten over visie, wensen, kaders, dromen, mogelijkheden van groot belang. Zo zoek je als manager samen met je team naar de balans tussen regie bij het team en persoonlijk betrokken zijn.

Tijdens de managementdag van 11 oktober a.s. praten Lausanne Mies (de onderzoeker) en Margreet van Nieuwkoop met (team)managers door over deze resultaten en maken de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk, onder andere aan de hand van het ‘Eigen regie model’. Wil je als manager deelnemen? Schrijf je dan in via de roze knop:

Ben je geïnteresseerd in alle resultaten of de verhalen? Neem contact op met info@vankleefinstituut.nl.