Gratis e-learning Handhygëne voor thuiszorg en verpleeghuiszorg

In het contact met patiënten met het Corona-virus zijn erg strenge maatregelen nodig: denk maar aan de mondkapjes en brillen. Om infecties te voorkomen zijn ook andere maatregelen van groot belang. Je kent ze vast: van het voorkomen van fysiek contact, afstand houden tot geen handen schudden en handen wassen.

Handhygiëne hoort daar dus ook bij, maar dat is eigenlijk altijd belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat de naleving van de handhygiëne-regels in de verpleeghuizen niet altijd even goed is. Lang niet altijd wordt handhygiëne toegepast wanneer dat zou moeten worden. Maar hoe zit het dan precies? Als je geen fysiek contact hebt met een cliënt mag je dan handhygiëne overslaan? Wanneer moet je handschoenen gebruiken? Omdat er veel verwarring is over dit soort dingen heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond, samen met Erasmus MC, specifiek voor verpleeghuizen en de thuiszorg twee Free Learning modules ‘Handhygiëne’ ontwikkeld; één voor de thuiszorg en één voor de verpleeghuizen. Aan de hand van films, tekeningen en feedback leer je alles wat je moet weten over handhygiëne.

Je vindt op Free-learning.nl ook e-learning modules over infectiepreventie en Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)en persoonlijke beschermingsmiddelen in de thuiszorg.

Werkplaats Verzorgend Leiderschap biedt negen handvatten voor verzorgend leiderschap

juli 2021

Hoe kunnen we verzorgenden ondersteunen om meer leiderschap te tonen? Met deze vraag begon in mei 2020 de werkplaats verzorgend leiderschap als vervolg op het praktijkonderzoek dat door VKI is uitgevoerd. En de beste manier om die vraag te beantwoorden, is door het gewoon te vragen… aan verzorgenden zelf. In de werkplaats werkte een klankbordgroep uit het veld aan het verzamelen, verbeteren en aanvullen van handvatten voor verzorgenden, om hun rol als verzorgend leider vorm te geven. Het resultaat  is één helder overzicht met negen handvatten voor verzorgend leiderschap.