De Tilburg Frailty Indicator in de praktijk
“Ik heb ervaring met de TFI vanuit het project Wijkzorg Gevraagd! Het is een heel handig instrument, waarmee je vrij snel kunt beoordelen of iemand kwetsbaar is op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.”
Door: Laura Meerman, wijkverpleegkundige bij Careyn“Mensen krijgen alleen thuiszorg als zij een probleem of beperking ervaren, daarom scoren de meeste cliënten 5 of meer punten op de Tilburg Frailty Indicator (TFI). Dit betekent dat zij kwetsbaar zijn. Acties van wijkverpleegkundigen zijn in eerste instantie vaak alleen gericht op de vraag die we krijgen van de verwijzend arts. De TFI leert je verder te kijken. Een mevrouw krijgt bijvoorbeeld thuiszorg omdat zij elastische kousen moet dragen en hulp nodig heeft bij het aan- en uitdoen. Mevrouw heeft opgezette benen, dat is een probleem op lichamelijk gebied. Voorheen namen we dat aan en lieten we het daarbij. Maar hoe zit het op psychisch en sociaal gebied? Deze mevrouw is veel alleen; is er sprake van eenzaamheid? Kunnen we daar iets aan doen? Door de TFI richten we ons meer op de hele mens in plaats van alleen op de elastische kous.
De TFI werkt heel eenvoudig. Wanneer we bij een nieuwe cliënt komen, houden we het gebruikelijke startzorggesprek. We vragen de cliënt of een mantelzorger dan of zij zelf de TFI-vragenlijst willen invullen. Als dat moeilijk is voor mensen, helpen we erbij. Naar aanleiding van de scores van de TFI gaan we met de cliënt in gesprek. In het Zorgleefplan nemen we eventuele problemen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied mee en we bekijken of we de activiteitenlijst van het Zorgleefplan moeten aanpassen. Bijvoorbeeld: Uit de TFI blijkt dat een cliënt alleen is; zou hij het fijn vinden om een keer per week naar de dagbehandeling te gaan?”