Blog: Zelforganiserende teams: Proost op een energiek en gezond nieuw jaar!

De jaarwisseling ligt net achter ons en voor veel mensen, inclusief mijzelf, is het gebruikelijk om in deze tijd van het jaar terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Waarmee ben ik dankbaar, waarnaar verlang ik, wat laat ik achter in 2016 en welke doelen heb ik voor 2017? Mijn goede voornemen is om zo’n moment van reflectie wat frequenter ruimte te geven in mijn agenda. En dan zowel voor werk als privé de balans opmaken en waar nodig bijstellen als blijkt dat er een disbalans is of dreigt te ontstaan.

Door: Anneke Vietje, teamcoach
auteur

In balans
De basis van gezond leven is voor mij dat er balans is tussen geven en ontvangen. Voor mij is dat aanwezig als ik merk dat de energie die ik inzet kan stromen. Op dat moment ontvang ik namelijk energie van wat ik geef. De ingezette energie kan ook weglekken. Als dat te regelmatig gebeurt en de tank niet wordt bijgevuld, voel jij je hoogstwaarschijnlijk niet in balans. Ik herken dit ook en ging op onderzoek wat bij mij voorwaarden zijn om de energie te laten stromen. Een voor mij waardevolle ontdekking die ik graag met je deel.

 

Paarden als spiegel
De ontdekking deed ik tijdens een middag coaching met paarden. Na het uitvoeren van de opdrachten, dat soepel ging en mij veel positieve energie gaf, realiseerde ik mij dat ik alleen met de opdracht bezig was en er 100% in geloofde dat ik die opdracht goed uit kon voeren. Daarnaast merkte ik dat ik mijn energie volledig kon inzetten voor de opdracht. Dit lukte doordat ik vrij was van oordelen, gedachten en aannames over paarden en hoe het zou moeten gaan (ik ben iemand die niks met dieren heeft). Er ontstond voor mij een recept om energie te laten stromen. Ik ben het gelijk gaan toepassen en tot nu toe enthousiast erover. Ik wens je toe dat dit recept voor jou ook mag bijdragen aan een energiek en gezond 2017!

Recept om energie te laten stromen
1. Ik geloof er 100% in dat ik de opdracht die ik uitvoer tot een goed resultaat kan brengen
2. Ik ben alleen met de betreffende opdracht bezig en daar gaat al mijn aandacht op dat moment naar toe
3. Ik laat gedachten, oordelen en aannames die mij kunnen afleiden van de opdracht die ik heb niet toe. Als ze er wel zijn dan kies ik ervoor deze te parkeren of om te vormen tot een neutrale of energie gevende variant