Blog: Zelforganiserende teams: Professie of emotie; aan jou de keus!

De telefoon gaat voor de derde keer binnen een kwartier, terwijl je bezig bent een overleg voor te bereiden. Je neemt geïrriteerd op en reageert kortaf naar de beller aan de andere kant van de lijn. Als je hebt opgehangen, realiseer je je dat je manier van reageren naar de beller niet professioneel was, doordat je je liet leiden door je emoties van dat moment. Herkenbaar?

Door: Anneke Vietje, teamcoach
auteur

Niks menselijks is ons allen vreemd en toch worden we niet blij als dit gebeurt. Laten we eens stap voor stap kijken wat hier nu precies aan de hand is.

Gebeurtenis -> Gedachte
De telefoon gaat (gebeurtenis) en in je hoofd komt de gedachte:
Ó, nee, niet weer een telefoontje. Daar volgt altijd werk uit en dit is al de derde keer in een kwartier en ik moet ook nog dat overleg voorbereiden en als er nog meer extra werk bij komt gaat dat niet lukken of wordt het weer overwerken…

Gedachte -> Gevoel -> Gedrag
Deze gedachte brengt een gevoel met zich mee. Het kan zijn dat je meer stress ervaart, onrustig wordt, ongeduldiger, baalt dat je nooit eens even ongestoord een overleg voor kunt bereiden, etc. Ik denk dat je zelf wel een gevoel kunt invullen dat voor jou herkenbaar is. Als je dan vanuit dit gevoel de telefoon opneemt, is de kans groot dat je niet heel vriendelijk overkomt bij de beller (gedrag). Daarnaast is de kans groot dat je niet goed hoort wat de beller vraagt, want je bent tenslotte met je aandacht bij dat overleg dat voorbereid moet worden. Je handelt het snel af met het risico dat het onzorgvuldig gaat.

 

Kan het anders?
Ik kan mij voorstellen dat zo’n gebeurtenis niet bijdraagt aan je werkplezier. EN ik snap ook dat terwijl je in die situatie zit je ervan overtuigd bent dat je niet anders kunt. Vandaar wil ik je uitdagen om eens uit te proberen of het volgende idee voor jou een positieve wending kan geven in zo’n situatie. Bedenk eens welke positieve of neutrale gedachte je in de plaats kunt zetten van de negatieve. Bijvoorbeeld: dit is de derde keer dat ik word gestoord en dat is heel vervelend. De beller kan daar niks aan doen dus ik neem beleefd op en vraag of ik over 15 minuten terug mag bellen. In het werkoverleg zal ik eens inbrengen of we een afspraak kunnen maken over een manier dat het overleg ongestoord voorbereid kan worden.

Professionaliteit
Op deze manier blijf je professioneel handelen en wordt je gevoel / emotie niet de baas over je gedrag. Dat is precies wat professionaliteit is en dus bij je beroepscode past. Ik garandeer je dat wanneer het je lukt om dit principe toe te passen je met meer plezier je werk ervaart. Dat fijne gevoel neem je vervolgens ook mee naar huis dus jijzelf en je omgeving genieten hiervan mee. Doe er je voordeel mee nu je dit weet! Bedenk eens voor jezelf een situatie waar je een negatieve gedachte kunt omvormen tot een positieve of neutrale variant. Ik hoor graag van je wat het effect is ervan in jouw leven. Succes!