Blog: Zelforganiserende teams: Praten helpt!
In mijn vorig blog beschreef ik wat de denkbeelden rond klikken zijn en waarom het wel van belang is om feedback te geven aan je collega’s. Maar hoe zit dat eigenlijk met feedback geven aan je collega en hoe ingewikkeld is dat eigenlijk?
Door: Sandra Bouckaert, trainer
Lastig hoor, feedback geven
Als teamcoach weet ik dat feedback geven en ontvangen één van de lastigste dingen is op de werkvloer, en trouwens ook in ons privé leven.
Òf we lopen er te lang mee rond, waardoor we boos worden en de feedback niet meer constructief kunnen geven. Dan zeggen we het op een manier waardoor we ruzie of een onaangenaam gesprek krijgen. Òf we geven hem helemaal niet, omdat we het te lastig en te ingewikkeld vinden. Of we vinden dat feedback geven niet onze verantwoordelijkheid is, maar meer iets voor een leidinggevende. We zijn gelijkwaardig en wie ben ik om iemand “op de vingers te tikken?”. Hoe dan ook, we blijven ons ergeren aan zaken die niet goed gaan. En er verandert niets aan de situatie.
Eerst even stilstaan bij jezelf
Wat kan helpen is even stil te staan bij je eigen behoeften. Waarom wil je de feedback geven? Heb je ergens behoefte aan? Heb je een belang? Irriteer je je aan de ander? Heb je andere gevoelens? Is er een nadelig effect op jou of op jouw werk, op de klant of op het werkproces door het gedrag van de ander?
Vertel vervolgens zo nauwkeurig mogelijk wat jouw behoeftes zijn, wat je belangrijk vindt, welke emoties je hebt, welke gedachten je hebt en wat het effect op jou is van wat de ander doet. Houd het bij jezelf en praat in de ‘ik’ vorm. Van feedback is over het algemeen bekend dat als de ander begrijpt wat het effect is van zijn/haar gedag, de ander meer bereid is om iets te veranderen. Wees direct en begin niet met de ander of jezelf te verontschuldigen of bij voorbaat te verdedigen. ‘Sorry maar….’ is een onduidelijke boodschap. En begin ook niet met een (niet gemeend) compliment. Een welgemeend compliment kan altijd later nog als de lucht geklaard is. Zo voelt de ander dat je eerlijk bent en niet iets anders zegt dan wat je uitstraalt. Dat komt verwarrend over.
De regel van drie
Mocht het helemaal niet helpen, pas dan de regel van drie toe: heb je je collega drie keer feedback gegeven, maar komen jullie er wat jou betreft niet samen uit? Stel dan aan hem of haar voor om samen naar je leidinggevende of coach te gaan om in gesprek te gaan.