Blog: Zelforganiserende teams: Op koers?

Teamcoach Anneke Vietje wil jou inspireren door te kijken naar wat er ondanks alle veranderingen wel mogelijk is in situaties waarin het lijkt of voelt dat je geen keus hebt. Hoe laat je jouw 'zeilboot' ondanks tegenwind goed op koers varen?

Door: Anneke Vietje, teamcoach
auteur

Anders denken, anders doen. In de organisatie waar ik werkzaam ben, wordt sinds ruim een jaar gewerkt volgens een nieuwe organisatiestructuur. In die nieuwe structuur is de visie op professionele sturing het uitgangspunt. Daar hebben we gelijk een variant te pakken in het rijtje van zelfsturing, zelforganisatie en waarschijnlijk ken je zelf weer een andere variant. Welke naam er ook gebruikt wordt en wat daar dan precies onder verstaan wordt; een feit is dat het een andere manier van denken en doen vraagt van alle medewerkers.

Invloed die jij hebt
Mijn doel is om jou als lezer te inspireren door te kijken naar wat er ondanks alle veranderingen wel mogelijk is in situaties waarin het lijkt of voelt dat je geen keus hebt. Ik vergelijk het graag met een zeilboot die naar de overkant wil varen. Op de windrichting heeft de schipper geen invloed en op de stand van de zeilen wel. Doordat de zeilen in de juiste positie worden gezet, kunnen ze wind vangen en gaat de boot vooruit.

Zelfs bij tegenwind kan een zeilboot vooruit gaan. Hoe is jouw koers op dit moment? Staan je zeilen goed of is het handig om ze bij te stellen, zodat je je doel beter kunt bereiken?

Met plezier goede zorg leveren
Ik geloof dat als jij samen met je team ontdekt hoe jullie de zeilen steeds weer in de juiste positie kunnen zetten dat dit bij kan dragen aan met plezier goede zorg leveren aan de cliënt. De cliënt is en blijft tenslotte het bestaansrecht van alle zorgorganisaties!

Toegevoegde waarde
Juist daarom is het zo belangrijk dat wat we doen van toegevoegde waarde voor de cliënt is. Het mooie is dat wat van toegevoegde waarde is door de cliënt wordt bepaald. Lukt het jou om regelmatig in gesprek te zijn met je cliënten en te weten of je nog de juiste koers volgt?