Blog: Zelforganiserende teams: Van oordeel naar vraag

Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik snel geneigd kan zijn een oordeel te hebben over een situatie en daarmee vaak ook over een persoon. Herken je dat? In de meeste gevallen weten we slechts een stukje van het verhaal en vullen we de rest zelf in en aan. Dit geeft een vertekend beeld. Door minder te oordelen en meer door te vragen aan de ander, kom je op een ontspannen manier met elkaar in gesprek.

Door: Anneke Vietje, teamcoach
auteur

Ezelsbruggetjes

Graag wil ik jullie kennis laten maken met een aantal ezelsbruggetjes die van pas kunnen komen om op een ontspannen manier met elkaar in gesprek te zijn. Wellicht komen ze je bekend voor. Of het nu nieuw voor je is of een herhaling van informatie; in beide gevallen geldt dat je je huidige handelen eraan kunt spiegelen en verder ontwikkelen.  De ezelsbruggetjes op een rij:

  • Wees een OEN (open, eerlijk, nieuwsgierig)
  • Laat OMA (oordeel, meningen, adviezen / aannames) thuis
  • Geef LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen)
  • Smeer NIVEA (niet invullen voor een ander)


Aan de slag

De kennis is er en dus lekker aan de slag ermee. En ja, dat gaat met vallen en opstaan. Wees mild voor jezelf en gun jezelf een herkansing. Op die manier krijg je het steeds beter onder de knie en merk je dat het zelfs leuk is. Mij helpt het om, voordat ik een gesprek in ga, stil te staan bij oordelen, aannames en andere van bovenstaande punten die er bij mij aanwezig zijn. Dit zet ik dan bewust aan de kant, zodat ik open het gesprek in kan gaan en daardoor volledig recht doe aan de ander.

Onverdeelde aandacht en begrip

Gun je zelf de tijd voor het gesprek, zodat je met onverdeelde aandacht in gesprek kunt zijn met de ander. Door de ander beter te begrijpen, zal je merken dat het samenwerken prettiger verloopt. Hier hebben de cliënt, je collega en jijzelf baat bij en dit zal bijdragen aan het vergroten van  werkplezier!