Blog: Zelforganiserende teams: Met kleerscheuren (deel 1: verwachtingen)
De goede dingen doen en de dingen goed doen. Iedereen maakt fouten. En daar kan je van leren. Waarom is het dan toch zo moeilijk om feedback te krijgen over iets wat je niet (helemaal) goed deed? Het heeft te maken met: verwachtingen; angst & schaamte en weerstand. Deze keer: Verwachtingen.
Door: Heleen van Leeuwen, teamcoach
Verwachtingen – “Ik doe toch gewoon wat er van mij verwacht wordt, dus wat zeur je nou?”
In elk beroep kunnen mensen meestal goed aangeven wanneer iemand goed werk levert. Het gaat dan steeds over:
- Resultaten: welke producten of diensten moet je leveren en wanneer zijn de klanten daar tevreden over?
- Gedrag: welk gedrag moet je laten zien om met succes de resultaten te behalen? Je kunt dan denken aan : samenwerken, initiatief nemen, verantwoordelijkheid pakken.
- Spelregels: aan welke regels, afspraken, protocollen moet je je houden?
- Kennis van je vak: wat moet je weten om je vak te kunnen uitoefenen?
- Vaardigheden: welke handelingen moet je kunnen uitvoeren in je vak?
Meetlat
Zijn de verwachtingen onduidelijk, dan liggen de misverstanden op de loer. Dan wordt een feedbackgesprek een discussie over de vraag of iets wel of niet fout is. Daarom is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is over de gewenste resultaten en hoe je die (samen) bereikt. Door de verwachtingen zo duidelijk en concreet mogelijk op te schrijven ontstaat een soort ‘meetlat’, die aangeeft wanneer werk goed of fout wordt gedaan. Je maakt het objectiever.
Is een meetlat altijd en overal bruikbaar?
JA, als het goed is, negen van de tien keer wel. Het mooie van een meetlat is dat de grenzen duidelijk zijn. Je weet met elkaar wanneer iets een “goede fout” is of een “foute fout”. Goede fouten daar kan je van leren en de schade is beperkt of valt te repareren.
Foute fouten zijn ernstig, met grote gevolgen.Een goede meetlat brengt risico’s en valkuilen in kaart. Zodat je weet waarom dingen gedaan moeten worden en waarom op een bepaalde manier.
In welke situaties is de meetlat niet bruikbaar?
NEE, niet altijd is de meetlat bruikbaar. Dat is in situaties die zo anders zijn dan je gewend bent, dat je moet afwijken van de gewone regels. Dan is vindingrijk zijn belangrijk. Zo lang het resultaat goed is en je kunt uitleggen waarom je zo gehandeld hebt, is er niets aan de hand. Door te evalueren leer je met elkaar te verbeteren en te vernieuwen. Want je vak verandert voortdurend. In die gevallen verandert een feedbackgesprek in een evaluatiegesprek. Wat weer kan leiden tot het bijstellen of aanscherpen van de afspraken over de manier van werken.
Kansen
Als je met elkaar weet welke prestaties en resultaten er verwacht worden, dan weet je ook waar je gezamenlijk naar kunt streven. Proberen het samen beter te doen kan veel energie geven. De aandacht gaat uit naar een manier van werken die voldoening geeft.
Is het in jouw vak en in jouw team duidelijk wat er van jullie verwacht wordt? Dat is fijn, want dan weet je wanneer je het goed doet én je weet wanneer je elkaar kunt aanspreken als het niet helemaal zonder kleerscheuren gaat.
Volgende keer: Angst & Schaamte.