Blog: Zelforganiserende teams: Met kleerscheuren (deel 3: weerstand)

Ik bepaal zelf wel of ik verander. Iedereen maakt fouten. En daar kan je van leren. Waarom is het dan toch zo moeilijk om feedback te krijgen over iets wat je niet (helemaal) goed deed? Het heeft te maken met: verwachtingen; angst & schaamte; weerstand. Deze keer ga ik in op : Weerstand

Door: Heleen van Leeuwen, teamcoach
auteur

Weerstand – “Moet ík veranderen omdat jij ergens last van hebt?”.
Zelf kunnen bepalen wat je doet en hoe je dat doet, is een basisbehoefte voor de meeste mensen. Dan is het op z’n zachtst gezegd nogal vervelend als een ander gaat zeggen hoe jij moet veranderen. Dat bepaal jij toch zeker zelf wel! Voor degene die feedback geeft, is dit een waarheid als een koe: jij kunt een ander niet veranderen, dat kan alleen die ander zelf doen.

Weten wat je wilt
Mensen die weten wat ze willen, zijn bereid om zich in te spannen, te investeren en te leren. Hun wilskracht is de motor achter hun daden. Het geeft een koers aan en zet mensen in beweging. Willen is de helft van kunnen. Als het voorstel om te veranderen van een ander komt (je collega, de organisatie) dan voelt dat meestal niet meteen als jouw eigen wens, iets dat je altijd al gewild hebt. Dan moet je er soms bij stilstaan of jij dit zelf ook wilt.

Ik bepaal zelf wel of ik verander
Veranderingen in het werk kunnen spannend zijn of juist een welkome afwisseling in de dagelijkse routine. Dat is voor iedereen anders en heeft soms ook te maken met zaken die buiten je werk spelen. Stel de volgende vragen aan jezelf over de veranderingen die van je gevraagd worden:

  • Wat verandert er echt? – begrijp ik welke gevolgen de veranderingen hebben voor mijn werk, het team en de klant? Als ik het niet begrijp, wie kan het mij dan uitleggen? Heb ik weerstand omdat het onbekend is en ik daar onzeker van word?
  • Wat kan ik? – vragen de veranderingen nieuwe vaardigheden of kennis van mij? Kan ik die leren? Kan ik daar hulp in krijgen? Heb ik er voldoende energie voor?
  • Welke invloed heb ik? – zijn er mogelijkheden om mijn mening te geven op de voorstellen? Mag ik van mening verschillen? en kan ik goed uitleggen hoe ik er over denk?

  • Is er iets in de persoonlijke sfeer dat mij dwars zit? – heb ik geen zin om te veranderen omdat ik niet prettig samenwerk met degene die mij feedback geeft? Durf ik het aan om eerst daarover te praten en dan pas over het voorstel om te veranderen?
  • Wat wil ik? – Zijn dit veranderingen waar ik achter kan staan? En wil ik me er voor inzetten om te gaan werken volgens de nieuwe plannen?
  • Wat staat er op het spel? – als ik niet wil mee wil gaan in de veranderingen, welke voor- en nadelen zitten er dan aan vast? Welke keuzes en mogelijkheden heb ik?

De kunst van het veranderen
Het mooie is dat je een feedbackgesprek ook kunt gebruiken om deze vragen samen te bespreken. Want door er over te praten worden dingen voor jezelf helder. (Lees ook: Twee oren om te horen). En door in alle openheid en veiligheid  je twijfels te mogen benoemen, maak je samen  “de kunst van het veranderen” bespreekbaar. Want veranderen is een vaardigheid die niet vanzelfsprekend is.

Ben jij bereid om te veranderen en te leren van je fouten? Gefeliciteerd! Dan ben je van grote waarde voor jezelf, de klant en je team.

met-kleerscheuren-deel-3-3

Dit was het laatste deel in de drieluik “Met kleerscheuren –over het omgaan met fouten”.