Blog: Zelforganiserende teams: Eye-openers

Laatst had iemand een mening over mij, waarin ik mijzelf niet helemaal herkende. Ik kreeg het gevoel dat deze collega slechts de ‘halve waarheid’ over mij zag. En juist om die reden raakte die mening mij enorm. Ik had het gevoel niet te mogen zijn wie ik ben.

Door: Heleen van Leeuwen, teamcoach
auteur

Je bent zo mooi anders

Natuurlijk begrijp ik dat ik doelen moet halen, prestaties moet neerzetten en dat de eisen die voor mijn vak gelden in de tijd veranderen. Meebewegen en alert zijn is dan belangrijk. En daar streef ik ook naar.

In mijn manier van werken speelt echter, naast mijn professionaliteit, ook altijd persoonlijkheid een rol. Hoe en wie ik ben, maken het verschil. Beoordeel mij zeker op mijn resultaten en benut daarnaast vooral de kracht van mijn eigenheid.

Hokjes

Een oordeel over een ander is gauw geveld. Wij mensen werken erg graag met sorteergedrag: we plaatsen mensen al snel in hokjes op basis van een paar indrukken.

Dan is er voor beiden werk aan de winkel. Voor mij om het beeld dat over mij bestaat bij te stellen. Kennelijk geef ik onbedoeld verkeerde indrukken bij een ander. Ik moet dus laten zien hoe en waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Er zijn namelijk meerdere wegen naar Rome en die van mij is er één van.

Voor degene die last heeft van een hokjesgeest is het de kunst om juist “out of the box“ te gaan denken: hoe komt het dat ik maar één kleur van de ander zie en niet de hele regenboog?

Wat mis ik in mijn beeldvorming over de ander? Heeft de manier van doen echt een ongunstig effect op haar resultaten of reageer ik zo omdat het niet míjn manier zou zijn?

Gelijkwaardig  ≠ Gelijk

Mensen zijn niet gelijk aan elkaar, wel gelijkwaardig. Werken in een team en met klanten betekent dat je mensen van allerlei pluimage tegenkomt. Mensen verschillen van elkaar door wie en hoe ze zijn. Het is goed om geen eenheidsworsten te zijn. Anders waren we robots: allemaal hetzelfde geprogrammeerd, om efficiënt een taak te kunnen doen.

Zo kun je zelf behoorlijk introvert zijn, terwijl je collega met wie je veel samenwerkt, het hart op de tong heeft en gewoon meteen en duidelijk zegt waar het op staat. Dat zou niet jóuw manier van doen zijn. Is dat erg?

Nee, dat is eigenlijk heel fijn! Als mensen verschillen van elkaar, dan geeft dat veel mogelijkheden voor de samenwerking. Want hoe waardevol is het wanneer iemand je een andere invalshoek of manier van doen kan laten zien. De ander kan je een voorbeeld geven van hoe het óók kan. Bovendien kun je elkaar, door de verschillen, mooi aanvullen en daarmee meer bieden aan de klant en aan de gezamenlijke prestatie.

Je kunt voor elkaar ware eye-openers zijn.