Blog: Zelforganiserende teams: Wij zijn eilandjes
“In onze organisatie is de communicatie tussen de diverse teams niet goed. Afspraken komen niet goed door, de afdeling facilitair doet vaak andere dingen dan wij vragen, het team nachtdienst klaagt dat zij niet geïnformeerd worden als een klant een compliment geeft en het team PG zegt dat wij zaken niet goed doorgeven.” Herkenbaar? Ik kom het regelmatig tegen in organisaties. Wat is hier precies aan de hand?
Door: Sandra Bouckaert, trainer
Streepjescode
Elk team ontwikkelt, als de teamleden een tijdje samenwerken, een soort code van ongeschreven regels, afspraken en gewoontes, die elk nieuw teamlid vrij snel overneemt. Deze code is bij elk team weer anders. Elk team heeft zo zijn eigen codes, een soort DNA of streepjescode zoals bij een product in de supermarkt, zou je kunnen zeggen. Een code die, als je die niet kent, het andere team wat onbegrijpelijk over doet komen en reacties uitlokt als: ‘waarom doen ze dit zo?’
Dat betekent dat als je de code van het andere team niet kunt ‘lezen’, je ook geen goede wisselwerking hebt. (Hierover kun je meer lezen in het boek ‘Groepsdruk – In 10 stappen naar succesvol teamgedrag’ van Leonie van Rijn en Annemieke Figee, EAN: 9789492221049.)
Bovendien vormen we ons een beeld van anderen, dus ook van andere teams, op basis van ervaringen in het verleden. Dus als het team facilitair een paar keer een fout heeft gemaakt bij het reserveren van een overlegruimte dan blijft dat beeld in ons hoofd zitten. Ook al heeft het team al lang dit soort fouten verbeterd en komen ze niet meer voor, onze hersenen hebben moeite om de bestaande indruk te herzien: ons beeld is bepaald en vastgezet door eerdere ervaringen en niet gebaseerd op het nu. We zien de ander dus niet zoals hij werkelijk is.
Is hier dan niets aan te doen?
Zeker wel. Je kunt als teams elkaar niet veranderen, maar wel beïnvloeden. Dat kun je doen door met het andere team te praten; dialoog zorgt voor ontwikkeling. Wat ook kan helpen: elkaar zien als ‘klant’. Je leert meer over elkaars ‘streepjescode’ en daardoor begrijp je elkaar beter. Elkaar beter leren kennen en daarmee jouw vaststaande mening bijstellen helpt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld feedback te geven en te vragen. Je kunt met mensen individueel praten maar de teamleiders kunnen ook eens het thema bespreekbaar maken in hun eigen teams. Meer (informeel) contact zorgt ook voor meer communicatie: dit kun je bijvoorbeeld doen door samen te lunchen en koffie te drinken.
En dan nog enkele tips van medewerkers zelf:
- Gezamenlijke teamuitjes organiseren
- Met elkaar meelopen
- Als vervanging mensen uit andere teams inzetten in plaats van invalkrachten
- Vertel iets over je team in de interne nieuwsbrief, of ga eens bij een team langs en vertel over je werk.
En tot slot: zorg ervoor dat openheid, communicatie en transparantie altijd een vast punt van aandacht is voor iedereen binnen de organisatie. Dus check goed bij elke mail, bericht of memo wie nog meer op de hoogte moeten zijn van de informatie die je rondstuurt.