Blog: ‘De kracht van een goede elevatorpitch!’
De maatschappij en je werkomgeving zijn continu aan verandering onderhevig. Dat vraagt veel van jou als zorgprofessional. Niet alleen voor wat betreft je werk, kennis en inzet maar juist ook vanuit je persoonlijkheid. Daarom de komende weken aandacht voor Personal Branding in een aantal blogs van Jocelyn Rebbens.
Door: Jocelyn Rebbens, trainer Personal Branding
Blog: ‘De kracht van een goede elevatorpitch!’
De laatste jaren geef ik veel lezingen, coaching en trainingen over Personal Branding en zichtbaarheid. Aan een diversiteit van beroepsgroepen. Zo ook voor de zorg. Het merendeel is erg benieuwd naar de inhoud en betekenis van een persoonlijk merk en waarom het nodig is. Daarnaast bestaat de wens te leren hoe ze hun Personal Brand krachtig en bondig aan hun zakelijke omgeving kunnen presenteren. En dat is niet eenvoudig. Vandaar dat ik in deze blog uitgebreid stilsta bij de Elevator Pitch. Waarom? Omdat ook jij als proactieve wijkverzorgende of wijkverpleegkundige in jouw werk en wijk niet zonder kunt!
Het begrip Elevator Pitch komt uit Amerika. Vrij vertaald is het een hele korte presentatie van jezelf ofwel een ‘verkooppraatje’ van jouzelf in de lift. In de tijd dat de lift naar boven gaat, heb jij als professional de kans om je gesprekspartner nieuwsgierig te maken naar jou of de oplossing die jij hem of haar en diens organisatie wilt bieden.
Waarom heb je een Elevator Pitch nodig? Zonder pitch kun je zomaar de (loopbaan)kans van je leven verprutsen als je net die directeur of leidinggevende tegenkomt van die zorginstelling of die wijk waar jij altijd al hebt willen werken. Of die huisarts die je nooit te pakken krijgt! En dit kan privé ook gelden voor een rol in een commissie voor vrijwilligerswerk, de voetbal, een zangvereniging of een ander doel. Je kunt ineens overvallen worden…. Of je nu daadwerkelijk in die lift staat, in de parkeergarage of op een nieuwjaarsreceptie waar die persoon ineens naast je opduikt. Het is nu eenmaal wie kent wie én je gunfactor die telt!
Als het goed is, besef je dat we in Nederland vrij lage flatgebouwen hebben. Houd er rekening mee dat de persoon tot wie jij je richt mogelijk eerder uitstapt. Je hebt maar 1 keer de kans om die positieve indruk achter te laten. Begrijp dus dat je in een eerste contact geen verhaal van een half uur in 60 seconden kunt proppen……. Het gaat om positieve aandacht genereren, niet om je complete doopceel neer te leggen, dus bereid je voor!
Je pitch is succesvol als je het volgende laat zien.
- Je managet de 60 secondes strak en je bent duidelijk goed voorbereid.
- Je opent krachtig en positief.
- Je prikkelt de persoon voor je meteen en je draagt ook direct een idee of oplossing tastbaar aan voor de behoefte van je gesprekspartner. Die je vooraf al weet…..Uiteraard komt die oplossing vanuit jouw bijdrage als wijkverpleegkundige tot stand!
- Je past je pitch aan het doel aan dat jij wilt bereiken en de situatie of behoefte van je gesprekspartner (doelgroep). Want als je op het netvlies wilt blijven hangen, dan is het goed dat je weet waar die persoon door getriggerd wordt; What’s in it for him/her?
- Je laat duidelijk je passie, deskundigheid en bevlogenheid zien en je zorgt ervoor dat je met een eerste winstpunt ofwel follow-up de lift uit stapt. Of dat nu een belafspraak, een visitekaartje, een telefoonnummer, mailadres, LinkedIn connectie of een persoonlijke afspraak is.
- En als jij belooft te bellen bij het verkrijgen van het telefoonnummer dan doe je dit ook binnen 1 á 2 dagen!