Actie = reactie! Filmpjes over de Roos van Leary

Wist je dat communicatie van de één vaak vanzelf leidt tot een reactie van de ander? Ik praat, jij luistert. Jij vraagt, ik help. Maar soms knelt of botst dat. Sta je ineens op iemands tenen. Of wil de ander jou niet volgen. Maar waarom eigenlijk niet? Waar gaat – of ging – het fout?

Samen met een trainingsacteur van Ervarea en zorgverleners van Topaz hebben we filmpjes gemaakt over het effect van communicatie. We brengen twee gesprekssituaties in beeld: een dienststart met het team en een gesprek tussen een verpleegkundige en verzorgende. Van elk gesprek laten we vier communicatiestijlen zien, met actie en reactie!

In de films en dit boekje vormt de Roos van Leary onze basis. Het is een communicatiemodel dat uitgaat van gedrag. Gedrag van de één roept gedrag op bij de ander. Dat gaat meestal vanzelf. In acht filmpjes zie je wat het effect is van de verschillende communicatiestijlen. Kijk er eens naar en kijk of je de stijl herkent die jij vaak toepast. Klik op de afbeeldingen om een film te bekijken.

Binnenkort verschijnt er ook een werkboekje met vragen en oefeningen.

Film 1: Wij doen het samen

Film 2: Jullie mogen het zeggen

 

Film 3: Ik vind dat jullie het moeten doen

Film 4: Ik bepaal wat jullie moeten doen

 

Film 5: Jij en ik doen het samen

Film 6: Jij mag het zeggen

Film 7: Ik vind dat jij het moet doen

Film 8: Ik bepaal wat jij moet doen