Informatie
In de nieuwe definitie van gezondheid wordt zelfregie en zelfmanagement centraal gesteld. Als zorgverlener ga je er vanuit dat gezondheid het vermogen van mensen is om zich aan te passen en een eigen regie te voeren. Binnen de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.
Zelfmanagementondersteuning (ZMO)
Het ondersteunen van zelfmanagement wordt dus een steeds belangrijker onderdeel van het verpleegkundig vak. Wat is precies de rol van de wijkverpleegkundige bij zelfmanagement en gezondheidsbevordering? Welke competenties heb je daarvoor nodig? Hoe zit dat met zelfmanagement van kwetsbare ouderen? Welke instrumenten heb je ter beschikking? En natuurlijk: wat betekent dit voor jouw rol in je wijk?
Workshopserie ZMO en Gezondheidsbevordering
Al deze onderwerpen komen aan de orde in deze workshopserie. Je gebruikt casuïstiek uit je eigen praktijk, en tussen de bijeenkomsten krijg je de gelegenheid het geleerde in de praktijk te brengen.
Je maakt kennis met de visie van V&VN op ZMO (Kern van het verplegen), met instrumenten als de Z-scan, de ZelfredzaamheidsRadar én met het Chronic Care model. En natuurlijk wordt nader ingegaan op (wijkgerichte) preventie en gezondheidsbevordering.
Voorbereiding
Voor beide bijeenkomsten krijg je een opdracht om je voor te bereiden en met het geleerde aan de slag te gaan.