Werp een blik op…Beroepstrots!

  • 30 september 2021
    13.30 - 17.00
    Centrum Djoj, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 3 uur
Trainer(s): Pieterbas Lalleman en Wendelien Wouters
Maximaal aantal plaatsen: 30
Accreditatiepunten: 3

Informatie

Trots zijn op je vak is een belangrijke voorwaarde voor leiderschap, autonomie en eigen regie. Want zeg nou zelf: hoe kun je een leider zijn als je diep in jezelf denkt: ‘dat wat ik doe kan iedereen toch?’ Of ‘Ik doe toch gewoon mijn werk?’

Ik ben geboren op het terrein van ’s Heeren Loo. Mijn ouders waren daar allebei verpleegkundige voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperking. Waarschijnlijk is mijn liefde voor de verpleegkunde daar al ‘in de genen’ gekomen. Ik ben vooral benieuwd naar waar de dingen die we doen tot leiden. En of we daar grip op hebben.’ Pieterbas Lalleman, november 2019)

In dit kennisnetwerk gaan we met Pieterbas Lalleman verkennen waarom beroepstrots zo belangrijk, maar zeker niet vanzelfsprekend is. Trots zijn op je vak is een belangrijke voorwaarde voor leiderschap en autonomie.

Pieterbas, die je kunt kennen van het boek ‘Verpleegkundig Leiderschap’ of van zijn inspirerende lezingen tijdens talloze congressen (waaronder één van de inspiratiecolleges van VKI), gaat in zijn inleiding dieper in op het belang van beroepstrots en leiderschap voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Er is veel leiderschap, maar dat zit hem vaak in kleine dingen. Bij een patiënt of op de afdeling. Dat wordt niet gezien’. (Pieterbas Lalleman, november 2019)

Daarna gaan we onder leiding van Wendelien Wouters met hem en elkaar in gesprek over wat zijn visie kan betekenen voor jullie dagelijkse werk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij en ook onze collega’s trots op onszelf zijn? Wat hebben we van onze managers en onze organisaties nodig? En wat kun jij als manager doen om je medewerkers trots op hun vak te laten zijn? Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en concrete actiepunten voor je dagelijkse werkpraktijk.

Programma

Met haar roots in het theater maakt Wendelien Wouters als dagvoorzitter van elke bijeenkomst een bijzondere beleving, waarin dialoog centraal staat. Voor VKI heeft ze al verschillende bijeenkomsten geleid, zoals Psychiatrie in de wijk en Persoonsgerichte zorg.

Pieterbas Lalleman is organisatiesocioloog met interesse voor leiderschap en de geschiedenis van het verpleegkundig werk. Hij werkt als senior onderzoeker bij o.a. de vakgroep Verpleegkundig Leiderschap van de Hogeschool Utrecht en werkt ook nog als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg. Hij is voorzitter van het Historisch College FNI bij V&VN.

13.30
Opening en welkom door Wendelien Wouters
13.50
'Beroepstrots, leiderschap en autonomie; onlosmakelijk verbonden' door Pieterbas Lalleman
14.30
Pauze
14.45
Wat betekent de visie van Pieterbas voor onze dagelijkse zorgpraktijk?
15.15
Hoe zorg IK dat ik, mijn collega's en mijn medewerkers trots op hun werk kunnen zijn?
16.15
Wat heb IK van mijn collega's, manager en organisatie nodig om trots op mijn werk te kunnen zijn?
16.15
Welke concrete actiepunten neem ik mee naar huis en ga ik morgen toepassen?
16.45
Afsluiting en uitreiking prijzen verhalenwedstrijd 'Trots op je vak'