Werkconferentie Verzorgenden in Transitie 10 jan 2018

  • 10 januari 2018
    13.30 - 17.00
    Centrum Djoj, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 3 uur
Trainer(s): Kim Coppes, Roos Rijnen, Gerry Holleman, Anette Ludikhuize
Maximaal aantal plaatsen: 80, alleen toegankelijk voor deelnemers aan het programma ViT
Accreditatiepunten: 3

Informatie

In deze werkconferentie delen teams die deelnemen aan het programma ViT met elkaar hoe het met de uitvoering van hun plannen gaat. Welke resultaten hebben jullie al behaald, waar lopen jullie tegenaan? Vervolgens ga je in workshops aan de slag met één van de doelen uit jullie plan van aanpak.  

Wat zouden die andere teams eigenlijk doen?

We starten de middag met veel interactie! Onder leiding van Kim Coppes delen de teams met elkaar waar ze binnen Verzorgenden in Transitie mee bezig zijn. Kim gaat dit op een verrassende manier aanpakken. Hoe, dat houden we nog even geheim, maar jullie hoeven je niet voor te bereiden. Het is natuurlijk wel handig om even na te kijken welke doelen en acties jullie ook al weer gepland hebben!

Daarna kun je kiezen uit 3 workshops. Deze worden gegeven door onze 3 teamcoaches:

Workshop 1: Hoe druk heb jij het?

Veel teams die meedoen aan ViT geven aan dat de werkdruk hoog is en dat ze daar wat mee willen doen. Gerry Holleman gaat in deze workshop met jullie in op de volgende vragen:

– Wat is werkdruk eigenlijk en denkt iedereen daar hetzelfde over?
– Hoe gedraag jij je als je werkdruk ervaart?
– Wat helpt jou (niet) als je werkdruk ervaart?
– Wat betekent de toenemende complexiteit van zorg voor de werkdruk?

Tot slot komt aan bod wie je betrekt bij de zorg en ondersteuning van de cliënt en op welke wijze je dit kunt doen.

Workshop 2: Welke rol heb jij? Kijk eens in de spiegel!

Teamsamenwerking is ook een hot item in de plannen van aanpak van ViT. In teams heb je grofweg leiders en volgers. Wie ben jij? En hoe zit dat in jouw team? Na wat theorie over leiderschap ga je vooral zelf aan de slag. Op een speelse manier neemt Anette jullie onder andere mee naar de rivier, die je over moet steken. Hoe dat gaat? Dat merk je vanzelf als je voor deze workshop kiest.

 

 Workshop 3: Als ik het niet meer weet….. ben jij er dan?

Zowel intra- als extramuraal krijgen we meer en meer te maken met mensen met dementie. De zorg voor mensen met dementie roept veel vragen op bij verzorgenden en verpleegkundigen: ‘waarom doet ze zo, terwijl ik toch heel vriendelijk ben?’ Roos Rijnen legt in deze workshop uit hoe de hersenen van mensen met dementie werken (breinleer van Anneke van der Plaats). Dit werkt, weten wij uit ervaring, zeer verhelderend en helpt je in je omgang met mensen met dementie. Ook gaat Roos in op de psycho-sociale behoeften van mensen met dementie vanuit de persoonsgerichte zorg (Kitwood).

Programma

Na een levendig debat onder leiding van Kim Coppes over jullie plannen, kun je kiezen uit 3 workshops. De omschrijving van de workshops vind je hierboven.

13.30
Opening door Kim Coppes
13.40
Uitwisseling van teamplannen
15.10
Pauze
15.30
Keuze uit 3 workshops
17.00
Afsluiting