Webinars ZRR+: zoek jij mee naar oplossingen zodat de cliënt alles kan doen wat hij belangrijk vindt?

 • 07 september 2022
  10.30 - 12.00
  Online via Zoom
 • 27 september 2022
  10.30 - 12.00
  Online via Zoom
Trainer(s): Nico Knibbe/Annemarie Klaassen
Accreditatiepunten: 2

Informatie

In het project ZRR+ wordt de ZelfRedzaamheidsRadar (ZRR) opnieuw gedigitaliseerd, zodat cliënten en mantelzorgers de radar zelf in kunnen vullen. Onderdeel van die digitalisering is het aanklikbaar maken van de domeinen, zodat mensen die de ZRR invullen doorverwezen worden naar o.a. de website van Scouters, waar mogelijke oplossingen voor ervaren zelfredzaamheidstekorten staan. Voor veel domeinen is op de website van Scouters al veel te vinden. Denk aan aan-en uitkleden, huishoudelijke activiteiten en mobiliteit. Voor een aantal andere domeinen is minder informatie beschikbaar. In twee webinars (september 2022), die we samen met Scouters organiseren, willen we oplossingen verzamelen voor die domeinen.

Die domeinen zijn:

 1. Lichaamstemperatuur
 2. Contact met anderen
 3. Normbesef
 4. Leervermogen
 5. Ontspanning

De webinars

Wij zijn op zoek naar tips en trucs om onze cliënten en hun mantelzorgers te ondersteunen om meer zelfstandig te kunnen leven. Daarvoor maken we de domeinen van de ZRR aanklikbaar, zodat de cliënt doorgelinkt wordt naar mogelijke oplossingen voor zijn zelfredzaamheidstekort. Zelfredzaamheid definiëren we zo: ‘zelfredzaamheid is dat jij de activiteiten kunt doen die jij graag wilt of belangrijk vindt’. Door goede oplossingen te geven heeft hij misschien geen hulp nodig van zijn mantelzorger of de thuiszorg en kan hij toch de activiteiten uitvoeren die hij belangrijk vindt. .

Hiervoor organiseren wij twee online webinars, waarin we met mensen met een beperking, ergocoaches, ergotherapeuten en andere zorgverleners tips en trucs met elkaar willen uit wisselen. Denk aan handige hulpmiddelen, een slimme volgorde of een trucje. Als je met ervaringsdeskundigen en zorgverleners hierover gaat praten sta je versteld van de handigheidjes die ze in hun werk gebruiken en waar ze zichzelf of cliënten mee helpen. Uit een eerder project kwam bijvoorbeeld deze handige tip:

Denk niet: ‘die truc  kent iedereen toch al’, of ‘dat hulpmiddel kent toch iedereen’, want vaak is dat niet zo.  Resultaat: wij krijgen allerlei goede tips en jij leert ze ook kennen! Win-win dus! Wil je met ons meepraten: geef je dan op! Je kunt je voor één of voor beide bijeenkomsten inschrijven.

 • Lichaamstemperatuur en contact met anderen    7 september 2002, 10.30-12.00
 • Normbesef/leervermogen/ontspanning                 27 september 2022, 10.30-12.00

Programma

10.30
Welkom en toelichting op het project
10.40
Thema 1
11.15
Thema 2
11.50
Afsluiting