Verhalen over sterven en zorgen

  • 07 mei 2019
    16:00 - 20:00
    Laurens Delfshaven, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 4 uur
Trainer(s): Nico Knibbe, Margreet van Nieuwkoop, Anne Christine Girardot
Maximaal aantal plaatsen: 20
Accreditatiepunten: 3

Informatie

Het leven wordt nogal eens onderverdeeld in 4 fasen. De vierde, de laatste, heeft vaak een negatieve bijklank: de fase van afscheid nemen, aftakeling, doodgaan. Gelukkig heeft deze fase ook veel positiefs in zich: oudere mensen zijn vaak een vat vol wijsheid en hebben ons veel te leren. Verpleegkundigen, verzorgenden, mantelzorgers en vrijwilligers maken ouderen mee in deze fase en komen in aanraking met zowel de positieve als de negatieve ervaringen van ouderen. Dit staat centraal in deze bijeenkomst.

Werken met mensen die aan het ‘laatste stukje’ begonnen zijn kan heel mooi, maar ook heel zwaar en verdrietig zijn. We denken vaak: ‘ik moet er maar tegen kunnen, het hoort erbij’. Tijd om over je ervaringen te praten is er vaak niet: we vertellen elkaar niet de mooie of minder mooie verhalen die we horen of meemaken, terwijl die vaak heel waardevol zijn voor jezelf en voor anderen!

Wij willen zorgverleners, mantelzorgers  en vrijwilligers in deze tijd rond Pasen de mogelijkheid bieden om met elkaar die verhalen wél te delen. Zo kun je aan elkaar laten zien dat de vierde fase mooi kan zijn en elkaar ondersteunen bij verhalen en ervaringen die laten zien hoe zwaar het soms ook is. De bijeenkomst wordt geleid  door drie begeleiders met verschillende achtergronden in en om de zorg.

In de bijeenkomst staan jullie verhalen centraal, maar ook de begeleiders van de bijeenkomst vertellen hun verhalen. Onder leiding van een ervaren gespreksleider praten we met jullie door over wat de verhalen met jullie doen en wat we er van kunnen leren. We laten fragmenten zien uit de documentaire ‘Tijd om te sterven’ van regisseur Anne Christine Girardot, zie zelf ook aanwezig is (2 Doc, KRO-NCRV, 2017). In de bijeenkomst wordt ook passende muziek gemaakt, omdat muziek vaak een andere laag van het bewustzijn aanraakt. De muzikanten nemen zelf ook deel aan de bijeenkomst.

Kortom: dit is een bijeenkomst die anders is dan een gewone workshop, maar je de mogelijkheid geeft je verhaal te vertellen, verhalen van anderen te horen en met een andere kijk op de vierde levensfase huiswaarts te gaan. We organiseren deze bijeenkomst vanaf 16 uur. We serveren dan ook een simpele maaltijd (broodjes en soep). Zo kunnen we tijdens de maaltijd nog wat met elkaar door praten over onze ervaringen.

Programma

15.30
Inloop met koffie en thee
16.00
Opening en kennismaking
16.15
Verhalen over sterven en zorgen deel 1
17.55
Soep en broodjes
18.25
Verhalen over sterven en zorgen deel 2
19.30
Terugblik
20.00
Afsluiting