Uitdagingen als je zorgt voor mensen met dementie (online)

  • 02 maart 2022
    13.30 - 17.00
    Online via Zoom
Duur van de bijeenkomst: 1 uur per thema
Trainer(s): Barbara Oppelaar
Accreditatiepunten: 1 punt per thema
Geen plaatsen meer beschikbaar

Informatie

Zorgen voor mensen met dementie is vaak behoorlijk complex. In deze drie korte workshops behandelen we aspecten van de zorg deze cliënten of bewoners. Je kunt je per thema inschrijven. Je mag natuurlijk ook alle drie de workshops, die elk een uur duren, volgen!

Vrijheid en veiligheid

Met de komst van WZD is het zoeken naar alternatieven voor onvrijwillige zorg nog actueler geworden. In deze korte workshop krijg je concrete handvatten die gebruikt kunnen worden om onvrijwillige zorg te voorkomen en toch je cliënt of bewoner veilig kunt laten leven. We maken hierbij gebruik van onder andere de theorie van de persoonsgerichte zorg.

Hoe creëer je een uitdagende omgeving?

Mensen met dementie willen vaak niet zoveel meer en kunnen soms ook niet zoveel meer. Toch doen we pogingen om ze in ‘beweging’ te krijgen. Op de vraag ‘wilt u helpen aardappels schillen?’ is het antwoord regelmatig ‘dat heb ik m’n hele leven al gedaan!’ Volg de online workshop van VKI en Ervarea!

Toch geloven wij er in dat er manieren zijn om mensen met dementie op een laagdrempelige manier tot activiteit te krijgen. Zowel thuis als in een zorginstelling. Hoe? Door de omgeving zo aan te passen dat er uitdagingen ontstaan zodat iemand met dementie wel uit zichzelf in beweging komt. Je krijgt praktische tips en kunt natuurlijk al je vragen aan Barbara stellen!

Roepgedrag

Het gebeurt best regelmatig dat een bewoner de hele dag (of een groot deel van de dag) roept. Voor de bewoner zelf is dat heel vervelend maar ook de andere bewoners ervaren hiervan soms hinder. In een korte workshop nemen we je mee in de mogelijke oorzaken van roepgedrag en zoeken we samen naar sleutels om dit gedrag te beïnvloeden.

  • Vrijheid en veiligheid (13.30 – 14.30 uur)
  • Apathie (14.45 – 15.45 uur)
  • Roepgedrag (16.00 – 17.00 uur)

Leuke filmpjes met tips

VKI heeft met Ervarea een filmpje gemaakt over het creëren van een uitdagende omgeving en een filmpje over de werking van het brein bij mensen met dementie. Handig als je die even bekijkt! Ze duren maar een paar minuten!

      

Programma

13.30
Vrijheid en veiligheid
14.45
Apathie
16.00
Roepgedrag