Informatie

Wat hebben we toch een mooi vak! Maar we laten lang niet altijd zien dat we er trots op (mogen) zijn. Beroepstrots is een belangrijke voorwaarde voor verpleegkundig en verzorgend leiderschap. Tijdens deze inspirerende middag voor zorgverleners en teamleiders zijn we hiermee aan de slag gegaan met inspirerende en verrassende sprekers en workshops. De conferentie is uitgezonden via een livestream.

In de toon van hun stemmen en de glinstering in hun ogen zag ik trots. Trots op hun werk, trots op elkaar en trots op zichzelf. Ik kon duidelijk zien en horen dat ze hun vak serieus nemen en er voor de patiënt het maximale uithalen. Elke dag weer. Deze beroepstrots laten verpleegkundigen en verzorgenden niet zo vaak aan de buitenwereld zien’  Henk Bakker, V&VN, 2016

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden het werk dat ze doen vaak helemaal niet zo bijzonder. Ze zorgen, verplegen, troosten, stimuleren, motiveren, ondersteunen, begeleiden, coachen, verschonen, verbinden en nog veel meer werkwoorden. Maar ze vinden dat normaal: ‘Ik doe gewoon mijn werk’. Maar is dat wel zo gewoon? Doordat jullie je trots niet laten zien, zullen anderen ook niet zien wat voor belangrijk werk jullie doen en welke grote bijdrage jullie leveren aan gezondheid en welzijn van je cliënten. En worden jullie vervolgens vaak over het hoofd gezien! De COVID-crisis heeft laten zien dat het lang niet altijd vanzelfsprekend is om verpleegkundigen en verzorgenden te betrekken bij beleid van organisaties, terwijl dat beleid wel jullie zorg aan jullie cliënten raakt en verandert!

Beroepstrots is een belangrijke voorwaarde voor verpleegkundig en verzorgend leiderschap. Pieterbas Lalleman, lector leiderschap, heeft het over zorgrebellen en rebels leiderschap als hij het hierover heeft. Eline de Kok (V&VN) beschrijft het zo: “Verschillende onderzoeken laten zien dat verpleegkundigen [en verzorgenden] het lastig vinden om leiderschap te tonen. Vaak is hun leiderschap ‘onzichtbaar’ of ‘onder de radar’, omdat zij anders beperkt worden in de ruimte die zij nodig hebben om voor deze ene patiënt/cliënt/bewoner goede kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven te regelen. Het onzichtbaar blijven en onder de radar dingen regelen noem ik rebels verpleegkundig [en verzorgend] leiderschap.”

Daarom organiseerde VKI een online conferentie over beroepstrots en leiderschap. Met inspirerende sprekers, zoals Pieterbas Lalleman, ambassadeur wijkverpleging Caroline Smeets en ambassadeur verzorgenden en vice-voorzitter V&VN Verzorgenden Elly Beunk. Laat je verrassen en laat zien dat je trots bent en opkomt voor je vak! Snel even horen waar de conferentie over gaat? Kijk dit filmpje met Wendelien Wouters en Annemarie Klaassen.

Winactie: 2 winnaars!

 

Op 30 september ontving Nicolien Meijer uit handen van Pieterbas Lalleman zo’n mooie FNI lamp voor haar mooie verhaal over hoe trots zij is op de manier waarop ze in Rotterdam het Conforte COVID thuiszorgteam hebben opgericht. Ook Anita Kap schreef een mooi verhaal over die periode. Pieterbas reikte hem in de livestream virtueel uit:

 

Ben je benieuwd naar hun verhalen? Klik dan op hun foto om ze te lezen!

Benieuwd naar een verhaal waarin beroepstrots mooi terug komt? Lees dan dit mooie verhaal eens dat in de eerste golf van pandemie speelde!

Dagindeling

  • 13.15 Digitale inloop
  • 13.30 Verrassende opening
  • 13.35 Welkom door Wendelien Wouters
  • 13.45 Pieterbas Lalleman over: Rebels leiderschap; wat is dat eigenlijk?
  • 14.15 Intermezzo
  • 14.25 Pauze
  • 14.40 Intermezzo
  • 14.50 Aan tafel bij Wendelien Wouters; gesprek met experts
  • 15.20 Afronding met uitreiking prijzen verhalenwedstrijd
  • 15.30 Verrassende afsluiting

  • Wendelien Wouters
    Met haar roots in het theater maakt Wendelien als dagvoorzitter van elke bijeenkomst een bijzondere beleving, waarin dialoog centraal staat.

Experts

  • Pieterbas Lalleman
    Pieterbas is organisatiesocioloog met interesse voor leiderschap en de geschiedenis van het verpleegkundig werk. Hij is lector Leiderschap bij het lectoraat Persoonsgerichte zorg in een ouder wordende samenleving aan de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid en werkt ook nog als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg. Hij is voorzitter van het Historisch College FNI bij V&VN.
  • Elly Beunk
    Elly is Verzorgende IG, ambassadeur voor de verzorgenden en vice-voorzitter van V&VN Verzorgenden
  • Caroline Smeets
    Ambassadeur van de wijkverpleegkundige (V&VN). Werkt met veel passie en plezier binnen de Hoeksche Waard als wijkverpleegkundige. Indicatiestelling en het methodisch proces binnen de wijkverpleging zijn onderwerpen zijn waarin ze gespecialiseerd is. Ze is afgestudeerd als Master of Science op het onderwerp Ziekenhuis verplaatste zorg in de regio Hoeksche Waard En momenteel ook gedeeltelijk werkzaam bij de V&VN als adviseur wijkverpleging.