Online conferentie: Buiten de gebaande paden! Durf jij?

 • 27 januari 2022
  13:30 - 17:15
  Arminius, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Doelgroep: Zorgverleners en teamleiders
Trainer(s): -
Accreditatiepunten: 3
Inschrijven

Informatie

Wat hebben we toch een mooi vak! Maar we laten lang niet altijd zien dat we er trots op (mogen) zijn. Bovendien zijn beroepstrots, leiderschap en autonomie onlosmakelijk met elkaar verbonden! Tijdens deze inspirerende middag voor zorgverleners en teamleiders gaan we hiermee aan de slag met inspirerende en verrassende sprekers en workshops. We zenden de conferentie uit via een livestream.

In de toon van hun stemmen en de glinstering in hun ogen zag ik trots. Trots op hun werk, trots op elkaar en trots op zichzelf. Ik kon duidelijk zien en horen dat ze hun vak serieus nemen en er voor de patiënt het maximale uithalen. Elke dag weer. Deze beroepstrots laten verpleegkundigen en verzorgenden niet zo vaak aan de buitenwereld zien’  Henk Bakker, V&VN, 2016

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden het werk dat ze doen vaak helemaal niet zo bijzonder. Ze zorgen, verplegen, troosten, stimuleren, motiveren, ondersteunen, begeleiden, coachen, verschonen, verbinden en nog veel meer werkwoorden. Maar ze vinden dat normaal: ‘Ik doe gewoon mijn werk’. Maar is dat wel zo gewoon? Doordat jullie je trots niet laten zien, zullen anderen ook niet zien wat voor belangrijk werk jullie doen en welke grote bijdrage jullie leveren aan gezondheid en welzijn van je cliënten. En worden jullie vervolgens vaak over het hoofd gezien! De COVID-crisis heeft laten zien dat het lang niet altijd vanzelfsprekend is om verpleegkundigen en verzorgenden te betrekken bij beleid van organisaties, terwijl dat beleid wel jullie zorg aan jullie cliënten raakt en verandert!

Beroepstrots is een belangrijke voorwaarde voor verpleegkundig en verzorgend leiderschap. Pieterbas Lalleman, lector leiderschap, heeft het over zorgrebellen en rebels leiderschap als hij het hierover heeft. Eline de Kok (V&VN) beschrijft het zo: “Verschillende onderzoeken laten zien dat verpleegkundigen [en verzorgenden] het lastig vinden om leiderschap te tonen. Vaak is hun leiderschap ‘onzichtbaar’ of ‘onder de radar’, omdat zij anders beperkt worden in de ruimte die zij nodig hebben om voor deze ene patiënt/cliënt/bewoner goede kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven te regelen. Het onzichtbaar blijven en onder de radar dingen regelen noem ik rebels verpleegkundig [en verzorgend] leiderschap.”

Daarom organiseert VKI een online conferentie over beroepstrots en leiderschap. Met inspirerende sprekers, zoals Pieterbas Lalleman, ambassadeur wijkverpleging Caroline Smeets en ambassadeur verzorgenden en voorzitter V&VN Verzorgenden Marita de Kleijne. Laat je verrassen en laat zien dat je trots bent en opkomt voor je vak!

Winactie: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

 

Op 30 september ontving Nicolien Meijer uit handen van Pieterbas Lalleman zo’n mooie FNI lamp voor haar mooie verhaal over hoe trots zij is op de manier waarop ze in Rotterdam het Conforte COVID thuiszorgteam hebben opgericht. Ook Anita Kap schreef een mooi verhaal over die periode. Ben je benieuwd naar hun verhalen? Klik dan op hun naam om ze te lezen!

Omdat we steeds zulke mooie verhalen horen hebben we de winactie verlengd! Je kunt tot deze conferentie nog verhalen insturen over waarom jij trots bent op je werk als zorgverlener. Wanneer was jij trots op jezelf of kwam je op voor je vak? Denk aan die ene cliënt of bewoner, die je blij hebt gemaakt. Of die keer dat je je bestuurder gebeld hebt en om een afspraak hebt gevraagd om over je vak te praten. We zijn heel benieuwd naar dat soort verhalen. Deel jouw persoonlijke ervaring met ons! Het hoeft echt niet zo’n uitgebreid verhaal te zijn als in het voorbeeld hieronder, een mailtje met een korte beschrijving is al mooi! De meest inspirerende verhalen winnen een moderne Florence Nightingale lamp van het Florence Nightingale Instituut tijdens de conferentie ‘Buiten de gebaande paden!’ van 27 januari 2022. Kijk voor de uitgebreide beschrijving op de foto van de lamp!

Benieuwd naar een verhaal waarin beroepstrots mooi terug komt? Lees dan dit mooie verhaal eens dat in de eerste golf van pandemie speelde!

Dagindeling

 • 13.15 Digitale inloop
 • 13.30 Verrassende opening
 • 13.40 Welkom door Wendelien Wouters
 • 14.00 Pieterbas Lalleman over: Het verpleegkundig en verzorgend vak; mooi werk, maar wat is het eigenlijk?
 • 14.30 Intermezzo
 • 14.45 Pauze
 • 15.00 Op de bank bij Wendelien Wouters; gesprek met experts
 • 16.00 Afronding met uitreiking prijzen verhalenwedstrijd
 • 16.30 Afsluiting

 • Wendelien Wouters
  Met haar roots in het theater maakt Wendelien als dagvoorzitter van elke bijeenkomst een bijzondere beleving, waarin dialoog centraal staat.

Experts

 • Pieterbas Lalleman
  Pieterbas is organisatiesocioloog met interesse voor leiderschap en de geschiedenis van het verpleegkundig werk. Hij is lector Leiderschap bij het lectoraat Persoonsgerichte zorg in een ouder wordende samenleving aan de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid en werkt ook nog als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg. Hij is voorzitter van het Historisch College FNI bij V&VN.
 • Marita de Kleijne-Peters
  Marita is Verzorgende IG en Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Ze is Ambassadeur Verzorgenden en voorzitter van V&VN Verzorgenden
 • Caroline Smeets
  Ambassadeur van de wijkverpleegkundige (V&VN). Werkt met veel passie en plezier binnen de Hoeksche Waard als wijkverpleegkundige. Indicatiestelling en het methodisch proces binnen de wijkverpleging zijn onderwerpen zijn waarin ze gespecialiseerd is. Ze is afgestudeerd als Master of Science op het onderwerp Ziekenhuis verplaatste zorg in de regio Hoeksche Waard En momenteel ook gedeeltelijk werkzaam bij de V&VN als adviseur wijkverpleging.