Conferentie: Trots zijn op je vak: we hebben tenslotte het mooiste beroep ter wereld!

 • 27 januari 2022
  13:30 - 17:15
  Arminius, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 3,5 uur
Doelgroep: Zorgverleners en teamleiders
Trainer(s): -
Accreditatiepunten: 3
Inschrijven

Informatie

Wat hebben we toch een mooi vak! Maar we laten lang niet altijd zien dat we er trots op (mogen) zijn. Tijdens deze inspirerende middag voor zorgverleners en teamleiders gaan we hiermee aan de slag met inspirerende en verrassende sprekers en workshops.

In de toon van hun stemmen en de glinstering in hun ogen zag ik trots. Trots op hun werk, trots op elkaar en trots op zichzelf. Ik kon duidelijk zien en horen dat ze hun vak serieus nemen en er voor de patiënt het maximale uithalen. Elke dag weer. Deze beroepstrots laten verpleegkundigen en verzorgenden niet zo vaak aan de buitenwereld zien’  Henk Bakker, V&VN, 2016

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden het werk dat ze doen vaak helemaal niet zo bijzonder. Ze zorgen, verplegen, troosten, stimuleren, motiveren, ondersteunen, begeleiden, coachen, verschonen, verbinden en nog veel meer werkwoorden. Maar ze vinden dat normaal: ‘Ik doe gewoon mijn werk’. Maar is dat wel zo gewoon? Doordat jullie je trots niet laten zien, zullen anderen ook niet zien wat voor belangrijk werk jullie doen en welke grote bijdrage jullie leveren aan gezondheid en welzijn van je cliënten. En worden jullie vervolgens vaak over het hoofd gezien!

Daarom organiseert VKI een conferentie over beroepstrots. Met inspirerende sprekers, zoals Teun Toebes en Pieterbas Lalleman, ambassadeur wijkverpleging Caroline Smeets en ambassadeur verzorgenden en voorzitter V&VN Verzorgenden Marita de Kleijne. Laat je verrassen en laat zien dat je trots bent! Nieuwsgierig hoe Teun over trots op je vak denkt? Bekijk dan dit korte filmpje! Klik op de afbeelding.

 

Winactie

Waarom ben jij trots op je werk als verpleegkundige of verzorgende? Wanneer was jij trots op jezelf en het werk dat je doet? Hoe draag je je beroepstrots uit? Denk aan die ene cliënt of bewoner, die je blij hebt gemaakt. Of aan die cliënt die weer zelf zijn steunkousen aan kan doen, zodat hij niet meer op jullie hoeft te wachten voor hij weggaat. We zijn heel benieuwd naar dat soort verhalen. Deel jouw persoonlijke ervaring met ons! Het hoeft echt niet zo’n uitgebreid verhaal te zijn als in het voorbeeld hieronder, een mailtje met een korte beschrijving is al mooi! De drie meest inspirerende verhalen winnen een moderne Florence Nightingale lamp van het Florence Nightingale Instituut tijdens de conferentie ‘Trots op je vak!’ van 30 september. Kijk voor de uitgebreide beschrijving op de foto van de lamp!

Benieuwd naar een verhaal waarin beroepstrots mooi terug komt? Lees dan dit mooie verhaal eens dat in de eerste golf van pandemie speelde!

Dagindeling

 • 13.00 Inloop met koffie en thee
 • 13.30 Verrassende opening
 • 13.40 Welkom door Wendelien Wouters
 • 14.00 Pieterbas Lalleman over: Het verpleegkundig en verzorgend vak; mooi werk, maar wat is het eigenlijk?
 • 14.15 Teun Toebes over werken met passie
 • 14.30 Intermezzo
 • 14.45 Pauze
 • 15.00 Op de bank bij Wendelien Wouters; gesprek met experts
 • 15.45 Workshop
 • 17.00 Plenaire afronding
 • 17.15 Hapje en een drankje

 • Wendelien Wouters
  Met haar roots in het theater maakt Wendelien als dagvoorzitter van elke bijeenkomst een bijzondere beleving, waarin dialoog centraal staat.

Experts

 • Pieterbas Lalleman
  Pieterbas is organisatiesocioloog met interesse voor leiderschap en de geschiedenis van het verpleegkundig werk. Hij werkt als senior onderzoeker bij o.a. de vakgroep Verpleegkundig Leiderschap van de Hogeschool Utrecht en werkt ook nog als wijkverpleegkunidge bij Buurtzorg. Hij is voorzitter van het Historisch College FNI bij V&VN.
 • Teun Toebes
  Pas afgestudeerd hbo-verpleegkundige Teun Toebes werkt met hart en ziel in de ouderenzorg en woont sinds deze zomer in een verpleeghuis. Hij heeft de stichting sTeun en toeverlaat opgericht, waarin hij o.a. ouderen rondrijdt in de 'Pauzemobiel'. Je kunt hem ook kennen van de silent disco's in verpleeghuizen, door premier Rutte 'briljant' genoemd.
 • Marita de Kleijne-Peters
  Marita is Verzorgende IG en Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Ze is Ambassadeur Verzorgenden en voorzitter van V&VN Verzorgenden
 • Caroline Smeets
  Ambassadeur van de wijkverpleegkundige (V&VN). Werkt met veel passie en plezier binnen de Hoeksche Waard als wijkverpleegkundige. Indicatiestelling en het methodisch proces binnen de wijkverpleging zijn onderwerpen zijn waarin ze gespecialiseerd is. Ze is afgestudeerd als Master of Science op het onderwerp Ziekenhuis verplaatste zorg in de regio Hoeksche Waard En momenteel ook gedeeltelijk werkzaam bij de V&VN als adviseur wijkverpleging.