Informatie
In de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag is 'preventie en vroegsignalering' cruciaal. Als wijkverpleegkundige speel je daarbij een centrale rol. In de deze workshop gaan we dan ook aan de slag met wijkgerichte preventie, en gaan we dieper in op zorggerelateerde preventie.
Zorggerelateerde en wijkgerichte preventie
Als wijkverpleegkundige versterk je in je rol als ‘Gezondheidsbevorderaar’ bij jouw cliënten de zelfredzaamheid, signaleer je tijdig of mensen risico lopen op gezondheidsproblemen, verminder je de ziektelast en probeer je ‘erger’ te voorkomen. Deze vorm van preventie vindt geïntegreerd plaats in je zorgverlening. Door het persoonlijke contact en de vertrouwensband die je hebt, ben je bij uitstek in staat mensen te motiveren in het bevorderen van gezond gedrag en leefstijlinterventies. Daarnaast speel je ook een belangrijke rol in de wijkgerichte preventie. Welke rol speelt de sociale omgeving, sociaal economische status en woonplek op de gezondheid van mensen?
Hoe signaleer je tijdig, ook bij mensen die geen zorg van jou als wijkverpleegkundige ontvangen? Welke hulpmiddelen heb je daarbij? En welke interventies hebben dan zin? Hoe motiveer je je cliënten? En natuurlijk: wie betaalt dat?