Informatie
‘Praten met naasten over het levenseinde – hoe moeilijk soms ook – blijkt steeds weer als bijzonder waardevol en verbindend te worden ervaren. Het geeft niet alleen rust in het hoofd en vrede in het hart maar voorkomt ook dat het omgaan met verlies onnodig zwaar is.’
Dit geldt niet alleen voor onze naasten, maar natuurlijk ook voor onze cliënten en bewoners. In deze workshop ga je met Ineke Visser van het Landelijk Expertisecentrum sterven aan de slag met het praten over de dood.
In het kader van de Sire-campagne ‘De dood, praat erover, niet eroverheen’ uit 2022 is aandacht gevraagd voor dit onderwerp. 54% van de Nederlanders geeft aan niet genoeg gesproken te hebben over de dood met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor heeft men niet goed afscheid kunnen nemen en heeft men nu spijt. Het verdriet is hierdoor groter en het bemoeilijkt de rouw. De campagne wil mensen stimuleren meer over de dood te praten. Of het nu gaat om praten met je naasten over praktische zaken of emoties rondom de dood of om het gesprek voeren met mensen die rouwen. Erover praten verbetert de kwaliteit van leven. Je hebt vast wel eens één van de video’s gezien. Zoals deze (klik op de foto):
Gesprekhulpen
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Praat over de dood; makkelijker gezegd dan gedaan: hoe ga je met je bewoner of cliënt eigenlijk het gesprek aan over de dood? Hoe ondersteun je jouw cliënt /bewoner in de laatste fase van zijn leven? Hoe help je hem beslissingen te nemen over wat hij nog wel en niet meer wil? Toch wordt dat van jou als zorgverlener verwacht. Het Landelijke Expertisecentrum Sterven heeft in het kader van de SIRE-campagne ‘Praat over de dood, niet eroverheen’ gesprekshulpen ontwikkeld om gesprekken over sterven en de dood te voeren. Ineke Visser gaat met jullie aan de slag met die gesprekshulpen.
Rotterdam én Leiden
We organiseren de workshop 2 keer: de eerste keer in Rotterdam, de tweede in Leiden. Beide workshops zijn gelijk, dus kies de datum of locatie die jou past!