Informatie
Het lijken soms twee tegengestelde bewegingen: cliënten vragen meer tijd en kwaliteit van zorg, maar de zorg moet efficiënter en goedkoper. Alle reden dus om te kijken hoe we dat bij elkaar kunnen krijgen. In de Lean filosofie wordt o.a. gekeken naar verspillingen, waste zoals dat ook wel genoemd wordt, zodat we meer tijd overhouden voor de cliënt én efficiënter kunnen werken. Hier gaan we deze middag naar kijken onder leiding van onze expert Marije Stoffer. Interessant voor (wijk)verpleegkundigen, maar zeker ook voor beleidsmedewerkers en managers.
Wat kunnen we in de zorg leren van het maken van toast? Niets, zou je op het eerste gezicht zeggen! Toch zul je in het filmpje, waar dit Kennisnetwerk mee begint veel zaken herkennen die je ook in de werk tegenkomt.
Waste oftewel verspilling
Vertrekpunt van lean is waarde (toevoegen). En dat begint met waarde zien. Zoals een beeldhouwer in een stuk steen een beeld verscholen ziet. De kunst is weg te halen wat de waarde in de weg zit. In lean termen: de verspilling verwijderen. Wat is waarde in de zorg? In de zorg is het alles wat bijdraagt aan het beantwoorden van de zorgvraag die ons gesteld wordt.
Wat kan ik met waste en waarde?
In het kennisnetwerk ga je met collega’s uit jouw regio onder leiding van onze expert aan de slag met tools die je de volgende dag in je werk ook kunt gebruiken. En natuurlijk krijg je antwoord op de vraag wat het maken van toast met zorg te maken heeft!
Het 5S model
Een goede organisatie van de werkplek kan de kwaliteit van de zorg flink verbeteren. Het voorkomt fouten en reduceert zoektijden. Hoe kun je de 5S methodiek in de ouderenzorg toepassen? Daar gaan we mee aan de slag!