Introductie
In lastige situaties die Corona met zich meebrengt komen gevoelens soms op scherp te staan. Als mens en als zorgverlener legt iedereen andere accenten. En je herkent het vast, niet altijd ben je het met anderen eens. Hoe iemand omgaat met de Coronaregels bijvoorbeeld, of welke keuze hij maakt als het gaat om vaccineren, of hoe snel of hoe laat meldt iemand zich ziek? Al deze verschillen in keuzes en gedrag leiden soms tot irritaties of andere emoties. Wat is dan wijsheid? Hoe ga jij daar mee om? Spreek je je daarover uit? Of houd je je liever stil?
Tijdens dit kennisnetwerk verkennen we samen hoe we met spanningsvolle situaties omgaan. Hoe stel jij je op in een gesprek met iemand die andere ideeën heeft? Hoe zorg je dat niet steeds de mensen met ‘de grootste mond’ de richting of sfeer bepalen? Wat is eigenlijk voor jou belangrijk en hoe kun je dan een gesprek aangaan?
Wat hebben we gedaan?
Na een kennismaking hebben we eerst genoemd welke waarden wij in ons werk belangrijk vinden. Hierin kwamen waarden als respect, openheid en een luisterend oor naar voren
Daarna hebben we verteld welke overtuigingen we tijdens corona hebben losgelaten. Deelnemers vertelden dat hun kijk op Corona en vaccineren in de loop van de tijd veranderde door hun persoonlijke ervaringen met het virus. Een andere deelnemer vertelde over de onzekerheid die zij voelde rondom Corona en de geldende maatregelen.
Vervolgens hebben we aandacht besteed aan dilemma’s waarmee wijkverpleegkundigen te maken krijgen (of kregen) in hun werk. Dilemma’s die genoemd werden zijn:
- Het gebrek aan persoonlijk contact en werken via beeldschermen maakte dat je geen echte interactie meer had met collega’s. “Hoe kom ik er achter wat er in de ander omgaat?”
- Er werden discussies gevoerd over het al dan niet vaccineren. Daarbij werden argumenten genoemd als verantwoordelijkheidsgevoel en bescherming van bewoners. “Hoe kun je zo’n gesprek op de juiste manier voeren?”
- Er ontstaan ook dilemma’s over het werken met klachten of het verzorgen van cliënten met klachten die zich niet willen laten testen. “Kan ik werken als de uitslag van een zelftest negatief is, maar ik wel milde klachten heb?”. “Hoe kunnen we die cliënt met klachten toch zorg bieden?”.
Tips en ideeën
Ervaringen delen en luisteren naar elkaar zonder te oordelen is vaak belangrijker dan het zoeken naar oplossingen. Hoe kan ik mij openstellen voor het verhaal van de ander en een luisterend oor bieden? Er werden luistertips en handige zinnetjes uitgedeeld die je kunt gebruiken tijdens een gesprek (zie bijlage bij verslag).
Sta eens even stil bij hoe het met jezelf gaat en met anderen binnen het team. Wat hebben we nodig (van elkaar) en wat vinden we belangrijk?
Schrik niet van iemand met een andere mening, maar probeer van elkaar te leren.
“Jij denkt er anders over, dat is interessant. Vertel eens!”

