Verslag Kennisnetwerk Praktijkopleiders
Leren over opleiden
Deelnemers: Praktijkopleiders uit 4 organisaties: ActiVite, Laurens, Lelie Zorggroep, Sonneburgh
Facilitator: Lausanne Mies
Wat hebben we gedaan?
Na een kennismaking hebben deelnemers eerst hun werkfrustraties van het afgelopen (Corona) jaar op een online whiteboard gedeeld.
De meest genoemde frustraties zijn:
- Scholing of trainingen werd gestopt of studenten die stopten met hun opleiding.
- Weinig afleiding door online werken. Lange dagen, minder duidelijke grens tussen werk en vrije tijd.
- Hoge werkdruk en verzuim onder collega’s zorgprofessionals én studenten.
- Moeizamer afstemmen met scholen/ROC’s en lastig kennismaken en inwerken nieuwe collega’s.
- Missen van direct en spontaan contact met collega’s en werkplezier.
Zo, die zijn er uit! 😉



MIRO (miro.com) is een gratis online tool waarop je gezamenlijk kunt werken, zoals met deze whiteboards. De techniek van ZOOM en MIRO was soms even zoeken, …. maar uiteindelijk werkte dat prima.

Vervolgens keken we naar de definitie van Succes. Wat is een succes?
SUCCES =
- Een actie met het gewenste resultaat
- Een actie in de goede richting genomen, al had het (nog niet) het gewenste resultaat
- Een fout of een mislukking waarvan je hebt geleerd

Ook dat whiteboard werd gelukkig makkelijk gevuld. Een greep uit de successen:
- Hebben leren werken met Teams en ZOOM. ‘Kijk eens hoe digitaal vaardig we zijn!’
- We zijn er voor de studenten/leerlingen. Ze behalen hun opleiding en vinden online les soms ook fijn. We zorgen dat zij gezien en gehoord worden, ook in deze omstandigheden.
- Het is ondanks corona een heel leuk vak en heb plezier in mijn werk. Er is ook ruimte voor gezellige momenten met collega’s.
- Efficiënt werken door veel focus in online vergaderingen en weinig reistijd. Minder stress en toch verbinding. Thuiswerken is zo gek nog niet!
- Administratie is beter op orde, de aanpak medicatieveiligheid is verbeterd, er zijn veel online lessen ontwikkeld en manieren om onderwijs voort te zetten.
- De positie van praktijkopleiders is verbeterd. De communicatie en samenwerking met afdelingscoördinatoren en opleidingsfunctionarissen loopt goed, ook via nieuwe middelen.

Daarna werkten de praktijkopleiders in twee breakout-rooms en deelden zij hun ervaringen en ideeën op 4 thema’s:
- Relatie met en voortgang van studenten
Sommige studenten raken ‘van de radar’ en er is vanuit de opleiding onvoldoende oog voor de dilemma’s van online onderwijs voor sommige studenten. Praktijkopleiders investeren in hun bereikbaarheid en toegankelijkheid en laten duidelijk en regelmatig zien dat en hoe ze bereikbaar zijn voor studenten en werkbegeleiders en opleidingen/scholen.
- Werkvormen in opleiden
Werken met een cliëntcasus ipv rondom echte cliëntsituaties werken goed om toch (interdisciplinair) te leren. Inzetten van opgenomen beeldmateriaal in het onderwijs werkt goed. Online theorielessen lopen vaak goed. Fysieke training konden niet plaatsvinden. Er is door Corona achterstand opgelopen in scholing en toetsing van verpleegkundige handelingen van verpleegkundig personeel.
Praktijkopleiders willen online lessen zo interactief mogelijk maken, en zoeken naar betere tools zoals ook Miro om hierbij te gebruiken.
- Toetsen en examinering
Met toestemming van de cliënten mochten studenten opnames maken van hun handelingen de praktijk, zodat toetsen met 4-ogen principe kon plaatsvinden. Het opleiden van professionals tot Assessoren in de praktijk helpt om examinering door te laten gaan. Soms moesten examens worden uitgesteld (vooral als de praktijkopleider de enige assessor is), maar in die situaties zijn manieren gevonden waarop de opleiding voor studenten toch kon doorgaan.
Het idee van praktijkopleiders is om meer assessoren op te leiden en om te verkennen hoe virtueel meekijken via een scherm of een bril ingezet kan worden bij het examineren of het elkaar consulteren in dagelijkse praktijksituaties.
- De rol van technologie
Er is meer aandacht nodig voor de rol van technologie en het ontwikkelen van digitale vaardigheden bij de zorgverleners. Praktijkopleiders willen meer iPads inzetten op afdelingen om zo op afstand toch in contact te blijven. Er is geld en modernisering nodig. (Niet elke locatie heeft zelfs WIFI). Praktijkopleiders willen ook ‘superusers’ inzetten, zodat deze jonge deskundigen op bepaalde technologie anderen kunnen ondersteunen en meenemen! Daarop moet worden geïnvesteerd!
Praktijkopleiders sloten af met hele concrete punten voor hun eigen doen en laten!
- Meer verdiepen in technologische middelen en passende digitale werkvormen.
- Gluren bij de buren: – als het weer kan – een dag live bij de andere praktijkopleiders meekijken.
- MIRO is een leuke tool. Kijken hoe dit met studenten en collega’s toegepast kan worden; wellicht bij klinische lessen.
- Sneller contact zoeken met elkaar en anderen; niet met vragen blijven zitten.
Er werd ook gelachen!
