Verslag Kennisnetwerk Praktijkopleiders op 11 oktober 2022
Wat stond er op het programma?
In het Kennisnetwerk Praktijkopleiders van 15 maart 2022 namen we de aansluiting tussen opleiding en praktijk onder de loep. Hoe kunnen we de aansluiting van opleiding naar praktijk verbeteren? Welke succes- en faalfactoren spelen daarbij een rol?
In deze bijeenkomst van praktijkopleiders blikten we aan de hand van het verslag eerst terug op de genoemde kansen om de aansluiting of match tussen leerling en de praktijk meer succesvol of passend te laten zijn. Wat zijn ervaringen van praktijkopleiders hiermee? Vervolgens zijn eigen praktijksituaties besproken en hebben praktijkopleiders over de grenzen van hun eigen team en organisatie van elkaar geleerd en elkaar geïnspireerd.
Een terugblik naar het Kennisnetwerk Praktijkopleiders van 15 maart 2022: een goede aansluiting tussen de opleiding/student en de praktijk. Welke ervaringen hebben praktijkopleiders er mee?
Goede en wervende voorlichting voor een opleiding in de zorg is nodig. Dat kan via filmpjes, banenmarkt van de gemeente. Ook door het stimuleren van het doorleren van huidige medewerkers in de zorg. Dit laatste moet zo laagdrempelig mogelijk zijn door bijvoorbeeld uitwisseling van personeel tussen locaties, het speeddaten om te proeven aan opleidingen en functies in de zorg. Een motivatiegesprek van de leerling voor de start van een (vervolg)opleiding is heel zinvol. Praktijkopleiders kunnen samen met recruitment/personeelszaken de sollicitatiegesprekken voeren.
Laat studenten hun leerstijl onderzoeken (ahv Kolb); laat leerlingen een digitaal portfolio maken waarbij niet alleen de handelingen een plek krijgen, maar ook beroepshouding, gedrag en de professionele ontwikkeling; help leerlingen te reflecteren en te presenteren. Pecha Kucha presentaties helpen daarbij. Leer studenten hoe zij komen tot hun leervragen. Sommige organisaties werken met een afsprakenformulier om de voortgang van het eigen leren zichtbaar te maken. Intervisies organiseren levert ook veel op. De beste manier om leren te stimuleren is zélf lerend te zijn: dus werkbegeleiders die zelf ook open staan om te leren en feedback te geven en te ontvangen.
Werken in de zorg is een teamsport. Samen vul je het rooster; de diensten, ook in de avonden en het weekend. De verwachtingen hierover moeten vooraf duidelijk zijn. De werkdruk is hoog. Samenwerking en elkaar supporten is belangrijk. Het management kan meer faciliteiten bieden om medewerkers in hun kracht te zetten en oog te hebben voor een haalbare werkdruk, en een veilige werksfeer. Sommige organisaties bieden sollicitanten een assessment aan via Google Forms, gericht op de werk-privé balans en het creëren van reële verwachtingen.
- DUURZAAM MEER MENSEN IN DE ZORG
Kijk eens op: https://lerenwerkenwerkenleren.nl/wpcontent/uploads/2022/02/2022102-LWWL-onderzoeksrapport-DEF.pdf
Het uitwisselen van ervaringen tussen praktijkopleiders leverde onder meer op
- Ideeën over het inrichten van een leergemeenschap; meer samen leren;
- Het inbedden van voorwaarden en afspraken over leren en ontwikkelen in structuren en documenten breder in de organisatie;
- Beschikbare assessments worden tussen de organisaties gedeeld;
- Inbedden van een warme overdracht van de ene leerafdeling naar de andere;
- Inzetten van een afsprakenformulier door de student met een evaluatie na elke 6 weken en een wekelijks schriftelijk evaluatieverslag.
Onderwerpen voor het volgende Kennisnetwerk Praktijkopleiders
- Boeien en binden; hoe behoud je leerlingen en medewerkers in de zorg? En hoe werken praktijkopleiders daarin samen met afdeling Marketing en Communicatie en recruitment?
- Hoe kunnen we werkbegeleiders optimaal faciliteren en in hun kracht zetten? Florerende werkcultuur.
- Hoe ondersteunen we studenten met een ‘rugzak’/lastige privésituatie? In hoeverre kun je hen tijdelijk ondersteunen of gunstigere voorwaarden geven zodat ze toch hun opleiding kunnen afronden?