Kennisnetwerk met Praktijkopleiders 7 oktober 2021
OPLEIDEN VAN NIEUWE ZORGVERLENERS
Introductie
Het personeelstekort in de zorg is groot. Zorgverleners zetten hun beste beentje voor om te zorgen dat de roosters sluitend zijn en cliënten altijd geholpen worden. Corona heeft de druk op de zorg op veel plekken nog wat extra vergroot. Dat vergt veel van mensen die in de zorg werkzaam zijn. De vraag hoe zorgorganisaties voldoende personeel kunnen opleiden én aan zich kunnen binden, is daarmee extra urgent. In deze praktijkopleidersbijeenkomst gaan we op zoek naar de mogelijkheden om nieuwe groepen te kwalificeren voor de zorg en te laten instromen. Hoe kunnen we nieuwe mensen interesseren voor een opleiding in de zorg? Welke vormen van onderwijs zijn werkbaar? Wat is de rol van praktijkopleiders hierbij? Welke ideeën en ervaringen heb jij en welke tips kunnen praktijkopleiders elkaar geven?
Wat hebben we gedaan?
Na een kennismaking hebben deelnemers eerst hun afgelopen jaar in 1 woord gevat. De 9 woorden waren: Leren, hectisch, verandering, knap, uitdagend, nieuw, leerzaam, chaos en flexibel.

Aan de hand van de vragen op bovenstaande slide verkenden de praktijkopleiders het probleem.
Dat leverde veel herkenning op. Veel genoemde punten zijn:
- Personeelstekort vooral door hoge uitstroom. Factoren die hierbij een rol spelen zijn:
– de toegenomen complexiteit van zorgvragen en bijkomende verantwoordelijkheid;
– de druk om door te leren naar hbo-niveau (niveau 2 uit de teams);
– medewerkers, met name de jonge generatie, die bepaalde voorwaarde stelt aan het werk, zoals flexibele werktijden, niet in het weekend willen werken en hoger salaris.
- Tijdens de opleiding hebben leerlingen merkbaar extra persoonlijke begeleiding en coaching nodig. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook privé/persoonlijk (‘rugzak’). Na de opleiding worden jonge zorgverleners te snel in het diepe gegooid; hoe kunnen zij beter en langer worden begeleid in hun werk?
- VIG’ers die niveau drie opgeleid zijn, krijgen soms maar een beperkte verantwoordelijkheid. Dat stemt hen soms tot onvrede.
- Grote voorkeur om in een klinische setting te werken en niet in de VVT. (Beeldvorming bepaalt de keuze voor de werksetting)
- Last but not least: gezien worden. Te vaak wordt gecommuniceerd alsof medewerkers poppetjes zijn die declarabel moeten zijn en draait het om geld in plaats van het persoonlijke.

Ideeën en kansen
Hoe trek je de juiste mensen op het juiste moment in hun leven aan voor de juiste plek in de zorg? En hoe houd je zorgverleners verbonden aan de organisatie? Naast veel herkenning bij deelnemers, ook veel ideeën en kansen gezien!
- Neem uitgebreid de tijd voor voorlichting, werving en selectie en het maken van de persoonlijke match tussen leerling en werk/opleidingsplek. Laat hen ervaren hoe het werk is zodat zij een reëel beeld kunnen vormen. Bijvoorbeeld door leerlingen te laten meelopen, of wervingsfilmpjes te maken.
- Geef leerlingen én medewerkers voldoende aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en positieve gezondheid, neem mensen serieus en geef ze invloed. Maak het werk in de zorg leuk en dynamisch.
- Kijk wat mogelijk is op het gebied van arbeidsvoorwaarden: gezamenlijke kinderopvang, hoger salaris, een fiets van je werk etc. Het gaat vooral om de waardering en het kunnen focussen op je onregelmatige werk icm het gezinsleven.
- Begin vroeg met het enthousiasmeren voor het werken in de VVT door voorlichting op de basisschool, voorlichtingsfilmpjes, mensen laten meelopen zodat er een realistisch beroepsbeeld ontstaat.
#werkenindezorg #opleidenindezorg #arbeidsmarktvraagstuk

De taak die praktijkopleiders hierin voor zichzelf zien weggelegd, en wat zij meenemen naar hun collega’s, teams en organisaties luidde in de afsluitende ronde als volgt:
- Grotere inzet op voorlichting en duurzame werving en selectie – dit bespreken met zorgmanagers.
- Meer samenwerking tussen opleidingscoördinator, praktijkopleider en en zorgmanagers in verschillende sectoren en daarmee bijdragen aan een betere match tussen leerling en werkplek.
- Tijd maken voor en bewust inzetten op ‘positieve gezondheid’ voor medewerkers en leerlingen.
Hoe blijf jij gezond en prettig functioneren gedurende je hele loopbaan? Wat heb jij nodig?

We sloten af met een welverdiende heerlijke lunch. Voor de laatste keer op deze locatie Djoj!