Kennisnetwerk voor praktijkopleiders
Facilitator: Lausanne Mies
Kennismaking We maakten een rondje met: wie je bent, waar je werkt en wat je vanmorgen al hebt meegemaakt. Dit leverde wat leuke fragmenten op over het thuisfront, het gezellig samen naar deze bijeenkomst rijden, en files en wegomleggingen.
Klaag en Jubelmuur Op post-its noteerden deelnemers waar ze blij mee zijn in hun werk, en waar zij van balen.
Op de klaagmuur kwam vooral voor:
- Tekort aan zorgverleners, werkbegeleiders en aan praktijkopleiders; hoge werkdruk
- Praktijkopleiders worden niet altijd gehoord door management
- Veel veranderingen in het onderwijs waardoor onduidelijkheid ontstaat bij werkbegeleiders en praktijkopleiders
- Kinderziektes bij het nieuwe onderwijs Radicaal Vernieuwen Waardevol Opleiden.
- Leerlingen lopen op hun tenen; slecht leerklimaat
- Slechte samenwerking. Vooral verschil tussen PO en docenten van ROC’s/Hogescholen in maken van verplichte opdrachten.
- Scholen sturen onvoldoende op beroepshouding (bejegening, attitude, normen/ waarden)
Op de jubelmuur stond vooral:
- Op positieve wijze bouwen naar eenduidigheid tussen praktijkopleiders binnen de organisatie
- Hecht, gemotiveerd team van praktijkopleiders; elkaar ondersteunen; collegialiteit
- Financieel goede organisatie
- Fijne nieuwe collega’s
- Ruimte voor ontwikkeling en innovaties
- Nieuwe uitdagingen door nieuwe onderwijsvormen
- Delen in vreugde als student een examen behaald; hart voor studenten
- Afwisselend, uitdagend werk; groot netwerk; zorgverleners en studenten niveau 2 t/m 6.
Lausanne vroeg: wat gebeurt er na het ontvangen van de mail met de oproep voor een bijdrage aan het programma? Het antwoord daarop is vooral: Het is erg druk. De mail is ontvangen en praktijkopleiders weten dat ze nog moeten reageren, maar dat komt er niet van. Vervolgens is de mail onderin de inbox en van de aandacht verdwenen. Deelnemers willen graag ‘in de herkansing’. Het VKI mag hen zeker nog een keer om actieve bijdragen vragen. We vormden vier gemixte groepen over de organisaties. Aan elke tafel werd aan de hand van vragen, stellingen en opdrachten aan een thema gewerkt.
Thematafel 1. Beoordeling en examinering in het consortiumonderwijs
Werkbegeleiders en praktijkondersteuners zijn nog zoekend in hun aanpak. Het vraagt veel tijd, aandacht en bewustwording, maar lijkt een goede investering. De opleidingen en de praktijk liggen niet altijd op 1 lijn. Om dat te verbeteren zijn er 3 tips geformuleerd: a) Goed dat werkbegeleiders ook deelnemen aan de onderwijsinstructies op de ROC’s, zodat zij de leerlingen op de werkvloer betere uitleg kunnen geven. b) Maak vaste begeleidingskoppels van ouderejaars leerlingen met jongerejaars leerlingen. Studenten koppelen is effectief en zorgt voor efficiënt werkpakketoverleg.c) Stel je als praktijkopleider verkiesbaar in de OR; dat is een plek waar je invloed hebt. Vaak is de beroepshouding van delegering nog niet op orde. er zijn organisaties die dat als voorwaarde stellen, voordat aan opdrachten wordt gewerkt.
Thematafel 2. Positionering van praktijkopleiders in de organisatie
Elke deelnemer maakte een eigen poster/collage die hun positionering illustreerde. Daarover gingen zij in gesprek. De positionering is heel verschillend per organisatie. Praktijkopleiders willen bij voorkeur onder HR vallen, maar dat is niet altijd het geval. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat de praktijkopleider iets te zeggen heeft en serieus genomen wordt bij de opleidingscoördinatoren en en de managers HR. Laat je stem horen via de OR! Zorg dat je zichtbaar bent en ook een gezamenlijke stem laat horen. Zorg dat je als PO’s in de organisatie op één lijn staat en aanwezig bent bij gezamenlijke overleggen, ook tussen intra en extramuraal. Zoek samenwerking met de opleidingsadviseurs.
Thematafel 3. Radicaal vernieuwen, waardevol opleiden
RVWO biedt veel ruimte voor ontwikkeling en leren van elkaar. Ook is het een manier om het vak te promoten en nieuwe instromers/ medewerkers te werven. Deelnemers maakten een poster over Radicaal Vernieuwen, waardevol opleiden voor praktijkopleiders.
Thematafel 4. Coaching end groepsbegeleiding
Het coachen van leerlingen vraagt andere vaardigheden dan het coachen van werkbegeleiders. Het is beide aan de orde in het werk van praktijkopleiders. Voor beide zijn goede gesprekstechnieken belangrijk. Sommigen hebben veel ervaring, anderen hebben behoefte om coachingsvaardigheden verder te ontwikkelen. Van belang is het verschil tussen coachen (dan is er een coachingsvraag) en het geven van feedback. Behulpzaam is dat er duidelijke eindtermen zijn bij de praktijkorganisaties en bij de opleidingen.
Wensen, behoeften en ideeën voor komend Kennisnetwerk:
1) Hoe zorgen we er als praktijkopleiders voor dat leidinggevenden en management opleiden nét zo belangrijk vinden als wij?
2) Technologische innovaties in de zorg en in opleiden (zoals beeldtraining, toetsing per app).
3) Delen van eigen praktijkvoorbeelden en ervaringen. VKI mag een actieve voorbereiding vragen van de praktijkopleiders. Daarna genoten we van een lekkere DJOJ-lunch. Tot de volgende keer!