VKI Inspiratiecollege 2018: de kracht van compassie en humor in de zorg!

 • 29 november 2018
  14.00 - 18.00
  Bibliotheektheater, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 4 uur
Doelgroep: samenwerkingspartners, medewerkers kernpartners, verzorgenden en verpleegkundigen
Dagvoorzitter: Wendelien Wouters
Trainer(s): Sander de Hosson en Marcellino Bogers
Maximaal aantal plaatsen: 100
Accreditatiepunten: 3

Informatie

Het VKI Inspiratiecollege van 2018 gaat over de zorg aan cliënten in de palliatieve fase en hoe je daar als medewerker in de zorg met compassie en humor aan kan bijdragen. Palliatieve zorg is alle zorg voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte zoals kanker, hartfalen of COPD.      

Het Inspiratiecollege wordt gegeven door Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. Hij gaat tijdens het inspiratiecollege in op de belangrijkste aspecten van deze zorg, zoals pijn- en benauwdheidsbestrijding, het belang van existentiële ondersteuning en de ongekende kracht van compassie in de zorg.

De middag wordt afgesloten door Marcellino Bogers, verpleegkundige, cabaretier en auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie’. In zijn interactieve workshop neemt hij ons mee in de werking, effecten en mogelijkheden van humor in de palliatieve fase. Zijn motto? Humor is goud in de handen van zorgverleners!

 

Dagindeling

 • 14:00 Inloop met koffie en thee
 • 14:30 Opening Wendelien Wouters
 • 14:45 Sander de Hosson
 • 15:30 Pauze
 • 15:45 Marcellino Bogers
 • 16:45 Afronding dagvoorzitter
 • 17:00 Borrel en netwerken
 • 18:00 Afsluiting

Programma

Het VKI Inspiratiecollege is een inspirerende middag voor mensen met een zorghart. Speciaal voor onze kernpartners, samenwerkingspartners en relaties bieden we elk jaar in november bijzondere en inspirerende sprekers aan. Sprekers die je aan het denken zetten, je tips geven om je werk morgen anders te kunnen doen en vooral ook inspireren om samen met je collega’s de zorg te verbeteren. Een mooie afsluiting van het jaar, je bent van harte welkom!

Dagvoorzitter

 • Dagvoorzitter
  Wendelien Wouters
  Wendelien is een enthousiaste, betrokken dagvoorzitter, die vanuit haar achtergrond als theatermaker en docent de middag laat stralen en deelnemers op een inspirerende manier met elkaar in gesprek brengt.

Sprekers

 • Spreker
  Sander de Hosson
  Sander de Hosson is longarts, gespecialiseerd in longkanker en palliatieve zorg en bekend om zijn prachtige, vaak ontroerende, columns in Dagblad van het Noorden, Medisch Contact en Nursing. Recent kwam zijn nieuwe boek uit: 'Slotcouplet, ervaringen van een longarts', over zorg in de palliatieve fase van patiënten. De verhalen in het boek gaan over de kracht van compassie in de zorg; het boek kwam binnen op plaats 2 van de boekbestseller top 60.
 • Workshopleider
  Marcellino Bogers
  Als ziekenverzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier en auteur van het boek “Humor als verpleegkundige interventie” neemt Marcellino Bogers je mee in deze interactieve workshop over de werking, effecten en mogelijkheden van het gebruik van humor in de palliatieve fase. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstresst en verlicht.