Communiceren met je cliënt; hoe ga je de dialoog aan?

  • 08 mei 2017
    13.30 - 17.00
    Centrum Djoj, Rotterdam
  • 22 mei 2017
    13.30 - 17.00
    Centrum Djoj, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 2 dagdelen van 13.30-17.00
Trainer(s): Lausanne Mies, Roos Rijnen, Susan Jedeloo
Maximaal aantal plaatsen: 20 (minimaal 15)
Accreditatiepunten: 6

Informatie

Als zorgverlener heb je veel contact met cliënten. Elke persoon vraagt om een andere benadering. Dat verloopt meestal vanzelf: de ene cliënt begroet je bijvoorbeeld bij de voornaam, de andere wellicht met mijnheer of mevrouw. Een goed contact met de mensen die van zorg afhankelijk zijn is niet vanzelfsprekend, en van veel factoren afhankelijk. Ervaar je de tijd om echt contact te maken of voel je werkdruk? Moppert of klaagt de persoon over de zorg en vind je het lastig daar mee om te gaan? Vind je het wel eens lastig om te reageren op wat een cliënt zegt? Hoe reageren je collega’s als je de tijd neemt voor een gesprek met een van de cliënten?  

In deze tweedelige workshop gaan we aan de slag met ervaringen in het contact met cliënten en onderzoeken we de vraag: “Hoe krijg je echt contact?” Want gehoord en gezien worden is waar de cliënten behoeften aan hebben, en bovendien maakt het je eigen werk ook een stuk prettiger en mooier wanneer echt contact mogelijk is. Doe mee en laat je inspireren!

Wat heb ik nodig om contact te maken?

In de eerste bijeenkomst onderzoeken we wat cliënten en zorgverleners nodig hebben. Dit doen we aan de hand van een korte film, en een paar fragmenten uit het boekje ‘Hoe word je een Bianca?’ Dit boekje gaat over Dirk die drie maanden in een verzorgingshuis verbleef en Bianca een ‘voorbeeld-verzorgende’ vond. Jullie krijgen het vooraf toegestuurd. En we oefenen met eigen ervaringen in het contact met cliënten. Welke factoren spelen een rol bij het maken van echt contact? Roos Rijnen is acteur en zal een aantal praktijksituaties uit de thuiszorg en uit het verpleeg- of verzorgingshuis voorspelen.

Hoe doe je dat, contact maken?

De tweede bijeenkomst staan oefeningen in het maken van verbinding centraal. Hoe kun je ondanks de drukte en de vele zorgtaken er voor de cliënt zijn, zonder dat je jezelf vergeet? Hoe kan je open staan voor wat er bij de cliënt leeft en achterhalen wat diegene echt nodig heeft? Wat levert het op? Wat vind je eventueel lastig? Susan Jedeloo begeleidt verschillende oefeningen die je inzicht geven in het proces van verbindend communiceren en hoe dit werkt voor jou en het contact met je cliënt.

Programma

Deel 1
Wat hebben cliënten en zorgverleners nodig om echt contact te maken? Met Lausanne Mies en Roos Rijnen
Deel 2
Onder leiding van docent Susan Jedeloo oefen je in het maken van contact.