Frisse blikken! Vernieuwers in de zorg, voor leidinggevenden

 • 09 november 2021
  14.00 - 17.30
  Delftse Poort, Rotterdam
Duur van de bijeenkomst: 3 uur
Doelgroep: Leidinggevenden
Dagvoorzitter: Piet-Hein Peeters
Trainer(s): Kees Tillema
Maximaal aantal plaatsen: 35

Informatie

Frisse blikken! Prikkelend aanbod van VKI - speciaal voor managers. In deze bijeenkomsten neemt een expert, inspirator of deskundige je mee in zijn of haar actuele ideeën over gezondheidszorg en samenleving. Neem de ruimte om aan te schuiven en bespreek aan de hand van het verhaal van de deskundige jouw praktijk en de toekomst daarvan met gelijken uit andere zorgorganisaties. Frisse blikken! geeft je telkens weer zinvolle inspiratie voor je werk!    

Ont-groeven

Laat je dit keer inspireren door de visie van Kees Tillema, die hij heeft beschreven in zijn boek ‘Ont-groeven’. Hoe kunnen organisaties en leidinggevenden zich ontwikkelen door gebruik te maken van het onverwachte, het ongeplande en de vluchtigheid van alledag? Hoe kan werken vanuit wanorde een organisatie juist sterker maken?

Hiërarchie is een constructie die de afstand [vergroot] tussen de beslisser en de [uitvoerder]

Dit citaat is een van de prikkelende gedachten uit het boek ‘Ont-groeven’, dat sterk geïnspireerd is op het werk van de wereldwijd spraakmakende wetenschapper, essayist en voormalig beursbehandelaar Nassim Taleb. Tillema noemt zijn boek zelf:  ‘een ongemakkelijk managementboek’ omdat het ‘wanorde, onvoorspelbaarheid, gedoe en instabiliteit’ omarmt, terwijl leidinggevenden juist het tegenovergestelde willen.

De beste manier om mensen verder te verwarren, is ze nog meer informatie en regels te geven

De frisse blik van Kees Tillema helpt je om anders naar je organisatie te kijken. Hij wil met zijn boek helpen om te ‘ontgroeven’ door repetitieve, niet-functionele manieren van denken en handelen te doorbreken. Tillema heeft veel affiniteit en ervaring met de gezondheidszorg en heeft zich gespecialiseerd in rendementsvraagstukken waarin economie en sociologie van organisaties worden verbonden.

Naast heroïne en koolhydraten kan ook een maandsalaris als verslavend worden beschouwd

Waar veel leidinggevenden gewend zijn aan gelikte methoden, technieken en stappenplannen rondom organisatieontwikkeling, gaan we in deze bijeenkomst aan de slag met hoe je als leidinggevende juist kunt ont-groeven en wat dat je kan opleveren.

 

Dagindeling

 • 14.00 Ontvangst met koffie en thee
 • 14.30 Gezamenlijke kennismaking en verkenning van het thema 'ontgroeven'
 • 14.50 Frisse blik Kees Tillema
 • 15.20 Gesprek naar aanleiding van de ideeën van Tillema
 • 15.45 Pauze
 • 16.00 Verkenning van betekenis van het verhaal van Kees Tillema voor de VVT-sector
 • 16.45 Benoemen en toetsen van opgedane inzichten in het gesprek tot dan toe
 • 17.00 Einde programma (uitloop tot 17.15 uur mogelijk)

Programma

Na de kennismaking licht Kees Tillema toe wat hij bedoelt met ont-groeven en waarom hij zijn boek een ‘ongemakkelijk managementboek’ noemt. Daarna gaan de deelnemers onder leiding van Piet Hein Peeters met hem in gesprek over wat zijn visie kan betekenen voor de dagelijkse werkpraktijk van managers in de gezondheidszorg. We eindigen met het benoemen van de inzichten die de bijeenkomst opgeleverd heeft.

Gespreksleider

 • Gespreksleider
  Piet-Hein Peeters
  Piet-Hein Peeters is freelance-journalist en leidt vaak bijeenkomsten op het gebied van zorg en welzijn, o.a. regelmatig voor VKI. Peeters was hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn, publiceerde in 2012 ’Onder het mom van zelfredzaamheid’, in 2015 ’Verwarde personen zijn het probleem niet’ en in 2020 ‘Vijf jaar lokaal sociaal domein. Veel gedaan, te weinig bereikt’.

Expert

 • Expert
  Kees Tillema
  Kees Tillema is oprichter van Het Zuiderlicht Managementadviseurs. Hij heeft zich gespecialiseerd in rendementsvraagstukken waarin hij ‘de economie’ en ‘de sociologie’ van organisaties met elkaar verbindt. Hij is daarnaast verbonden aan de Executive Master of Finance & Control van de Rijksuniversiteit van Groningen. In zijn vrije tijd is hij instructeur full contact karate en klassiek musicus.